Hoe vul je het water van je centrale verwarming bij?

Als je merkt dat de centrale verwarming in je woning niet warm genoeg meer wordt, dan hoef je niet gelijk een onderhoudsmonteur te bellen. Meestal kun je dit namelijk zelf oplossen met een paar simpele handelingen.

Ontlucht je verwarmingssysteem

Doordat er lucht in je centrale verwarmingssysteem komt, kan het gebeuren dat sommige radiatoren niet meer heet genoeg worden. Dat kun je makkelijk oplossen door de betreffende radiator(en) te ontluchten.

Draai de radiator dicht en draai met behulp van een sleuteltje het onluchtingsventiel open. Als er lucht in de radiator zit, zal er eerst lucht naar buiten komen. Wacht tot echt alle lucht uit de radiator is gekomen, soms komt er eerst wat water uit komen en daarna komt er weer lucht. Draai het ventiel dicht en draai je radiator weer open. Controleer vervolgens of de radiator op alle plekken weer heet wordt.

cv ketel bijvullen

Bijvullen cv

Als het ontluchten van je radiator geen oplossing biedt, dan kan het zijn dat er te weinig druk in je centrale verwarmingssysteem is. De oplossing is dan het water van je centrale verwarming bijvullen. Met het bijvullen van je cv zorg je ervoor dat de druk in je centrale verwarming hoger wordt, waardoor water weer goed rondgepompt kan worden in het systeem.

Bijvullen cv: controleren druk in je cv-ketel

Je cv vullen begint met het controleren van de druk in je cv-ketel. Op de meter van je cv-ketel zie je hoe hoog deze druk is. Deze moet tussen één en twee bar staan. Bij de meeste ketels staat de wijzer bij een te lage druk in een rood gedeelte. Als dat bij jou het geval is, ga dan naar de volgende stappen. Staat je meter in het groen (genoeg druk), dan is er wat anders aan de hand. Zoek verder of bel een onderhoudsmonteur.

Bijvullen cv: voorbereiden cv vullen

Als het nodig is om het water van je cv bij te vullen, bereid je dan goed voor. Zorg voor spullen waarmee je water snel kan weghalen. In ieder geval een emmer en ook een mop, dweil of handdoek voor het geval dat er water op de vloer komt.

Bijvullen cv: laten afkoelen centrale verwarming

Vervolgens laat je het water in het cv-systeem afkoelen tot maximaal 40 graden, voordat je begint met bijvullen. Dat doe je door op je thermostaat in de huiskamer de laagste temperatuur te kiezen en te wachten tot je cv-ketel aangeeft dat het water afgekoeld is tot 40 graden.

Bijvullen cv: vulslang aansluiten op koudwaterkraanwater bijvullen cv

Daarna sluit je een vulslang aan op de dichtstbijzijnde koudwaterkraan. Deze zit meestal bij je cv in de buurt. Zet de emmer onder de kraan als je deze open draait. Laat de emmer vollopen met water totdat het onderste deel van de slang onder water hangt. Zo voorkom je dat er lucht in de slang komt en zorg je dat er zo min mogelijk lucht in je cv-installatie komt. Daarna draai je de waterkraan weer dicht.

Bijvullen cv: vulslang op vulkraan cv aansluiten

Vervolgens sluit je de vulslang aan op de vulkraan, die op of bij je cv-ketel zit. Soms zit er nog een dop op deze vulkraan: verwijder die dan, maar open de vulkraan niet. Eventueel kun je nu ook het water in je emmer weggooien.

Water bijvullen cv: beginnen

Nu kun je de cv-ketel daadwerkelijk bijvullen. Je opent eerst de koudwaterkraan en daarna de vulkraan van de ketel. De vulkraan zal met een korte draai al voldoende open komen te staan.

bijvullen cv

Water bijvullen cv: afronden

Hou de drukmeter op je cv-ketel goed in de gaten. De druk moet immers tussen één en twee bar zijn. Als de druk bijna op twee bar staat, draai je eerst de vulkraan dicht en pas daarna de waterkraan. Vervolgens haal je de slang van de vulkraan en laat je het water wat er nog in zit in de emmer lopen.

Bijvullen cv: controleren succes cv vullen

Om te kijken of de cv goed bijgevuld is, stel je je thermostaat weer in op de gewenste temperatuur en kijk je of het nu wel goed warm wordt. Mochten sommige radiatoren in huis niet helemaal heet worden, dan kan dat komen doordat er bij het bijvullen wat lucht is meegekomen. Ontlucht ze dan, zoals beschreven aan het begin van dit artikel.

afbeeldingen: loodgieter-brabant.nl