Er zijn altijd wel klusjes te doen in en rondom huis. Om de waarde van je woning te behouden of te laten stijgen, moeten er namelijk altijd wel bepaalde onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden. Een groot deel van de onderhoudswerkzaamheden die je uit moet voeren in en rondom huis, vinden buiten de woning plaats. Dit komt omdat de woning aan de buitenkant gemakkelijk kan slijten, bijvoorbeeld door (weers)invloeden van buitenaf.

Onderdelen van de woning die ook regelmatig onderhouden moeten worden, zijn de kozijnen. Zo is het af en toe nodig de glaslatten van kozijnen te onderhouden of eventueel zelfs te vervangen, zodat de waarde van de woning behouden kan worden of iets kan stijgen. Meer over het vervangen van glaslatten, lees je in dit artikel. .

Wat zijn glaslatten?glaslatten vervangen

Glaslatten zijn latten die gemaakt zijn van hout, aluminium of kunststof die op het kozijn bevestigd worden. Het doel van het bevestigen van de latten, is het vastzetten van ruiten. Door glaslatten op het kozijn te bevestigen, blijven ruiten beter zitten en dit is beter voor de isolatie van de woning.

Hoe slijten glaslatten?

Glaslatten slijten voornamelijk door invloeden van buitenaf. Onderdelen van de woning die aan de buitenlucht worden blootgesteld, slijten vanzelf iedere dag een klein beetje. Vervang je de glaslatten nooit of onderhoud je de glaslatten niet, dan zorgt dit er uiteindelijk voor dat de latten vervangen moeten worden. Vooral als de regen precies op de kozijnen slaat door de stand van de wind, zullen de kozijnen en dus de glaslatten sneller beschadigen en dit betekent dat je de glaslatten af en toe moet vervangen.

Wanneer moet je versleten glaslatten vervangen?

Als je glaslatten van hout hebt en deze latten zijn gaan rotten, moet je de latten in ieder geval vervangen. Rotte glaslatten doen hun werk namelijk niet meer goed en dit betekent dat je de latten moet vervangen door nieuwe exemplaren. Heb je glaslatten van aluminium of kunststof, dan moet je de latten vervangen als de latten zichtbaar beschadigd zijn. Een kleine kras is niet erg, maar scheuren en/of een afwijkende vorm vraagt wel om nieuwe glaslatten op de kozijnen. Zie je zichtbare en grote beschadigingen op de glaslatten, dan is het tijd voor nieuwe glaslatten kopen en glaslatten vervangen.

Glaslatten vervangen: hoe moet dat?

Het vervangen van versleten glaslatten lijkt lastig, maar in feite is dit vrij eenvoudig. Om versleten glaslatten te vervangen, volg je namelijk de volgende stappen:

  1. Verwijder de bestaande glaslatten met een schroevendraaier of beitel. Vaak is een beetje gefriemel genoeg om de latten los te krijgen.
  2. Maak de sponning van het kozijn netjes door deze schoon te steken, op te schuren en eventueel weer in de verf te zetten.
  3. Koop nieuwe glaslatten voor glaslatten vervangen en zet deze even in de verf (in dezelfde kleur als de kozijnen uiteraard).
  4. Bevestig de glaslatten met kit of met spijkers (afhankelijk van het materiaal van de latten) en breng altijd wat extra kit aan om de latten extra goed te laten isoleren en te voorkomen dat er water onder de latten komt.

5. Gebruik eventueel een beglazingskit om de voeg tussen de lat en de ruit te dichten en alles netjes af te werken.

Save

Save