We lezen en horen de afgelopen maanden niet anders dan dat de energieprijzen flink zullen stijgen. Enorm vervelend uiteraard, maar niet iets waar we wat aan kunnen doen. Het enige dat je kunt doen is zorgen dat je zuinig met energie omgaat en zorgen voor de beste prijs. Dit laatste doe je bijvoorbeeld via een website met energie aanbiedingen. Hieronder geven we je enkele tips om energie te besparen.

Dubbelglas installeren

De meeste mensen gaan pas nadenken over de voordelen van dubbel glas als het weer kouder wordt. Uiteraard is het verstandig om je enkel glas te vervangen door dubbel glas om op die manier minder energie te verbruiken om de kamer warm te krijgen, maar men vergeet vaak dat dubbel glas in de zomer er ook voor zorgt dat de ruimte koeler blijft dan bij enkel glas. Daarnaast hoeft dit geen grote klus te zijn en kan dit in een middag gedaan worden. Het is vaak een kwestie van het enkel glas eruit halen en het dubbel glas erin. Het is wel verstandig om dit door een glaszetter te laten doen. Begin je er zelf aan en komt er door de werkzaamheden een barst in de ruit, dan kun je een nieuwe ruit kopen.

Vervang je lampen door LED lampen

Je lampen vervangen door LED verlichting levert een enorme besparing op, omdat LED verlichting tot wel 6 keer zuiniger is dan normale verlichting. Waar dit soort verlichting vroeger koud en kil was, heb je tegenwoordig enorm veel keuze en zijn er op genoeg ‘warme’ LED lampen te vinden, die zorgen voor een fijne sfeer. 

Zet de verwarming niet te hoog

Aangezien we overdag vaak niet thuis zijn, is het verstandig om de verwarming dan uit te zetten, vooral in je slaapkamer. Eigenlijk moet je sowieso de temperatuur in je slaapkamer niet te hoog zetten, omdat dit niet gezond is om in te slapen. Daarnaast voel je een lagere temperatuur alleen als je net in de kamer komt en je klaarmaakt om te gaan slapen. Eenmaal onder de deken ben je zo opgewarmd en heb je die verwarming niet eens nodig. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 15 en de 18 graden. Je kunt daar je thermostaat op instellen en als je dan je bed nog te koud vindt, kun je deze eventueel opwarmen met een kruik.

Check je energieprijs en energieleverancier

Er zijn nogal wat aanbieders op het gebied van energie. Al deze aanbieders hanteren verschillende prijzen. Het overstappen naar een andere energieleverancier kan soms honderden euro’s opleveren. Op een energie aanbiedingen website kun je makkelijk verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en kijken waar momenteel de beste energie aanbiedingen gelden. 

Investeer in zonnepanelen

Door te investeren in zonnepanelen kun je je energierekening aanzienlijk verlagen. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds verder doorontwikkeld. De algemene kwaliteit van zonnepanelen is verbeterd en de prijs is lager. Hierdoor kan een investering in zonnepanelen eerder worden terugverdient. Waardoor het momenteel een erg geschikt moment is om in zonnepanelen te investeren

‘Sluipverbruik’

Onder sluipverbruik verstaat men het verbruik van elektriciteit door reeds opgeladen apparaten aan de stroom te laten hangen. Sluipverbruik is vaak groot. Zo liggen mobiele telefoons vaak de hele nacht aan de oplader, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je kunt dit voorkomen door een speciale stekkerdoos te kopen. Deze schakelt uit wanneer apparaten niet meer gebruikt worden of wanneer apparaten volledig opgeladen zijn. Zo voorkom je sluipverbruik.

Probeer je kamer overdag al koel te houden

Laatste tip die we je willen geven om energie te besparen is om in de zomer te proberen overdag je huis al koel te houden. Dit kan door bijvoorbeeld de rolluiken of gordijnen dicht te laten. Veel mensen gebruiken namelijk om de kamer koel te houden een ventilator, die dan ook nog eens heel de nacht aan staat. Zo’n apparaat heeft echter enorm veel energie nodig, wat natuurlijk zonde is als je de koelte die een ventilator geeft maar een half uurtje voelt.