Indien jij overweegt om nieuwe kozijnen aan te schaffen, zul jij tussen diverse materialen kunnen kiezen. In Nederland worden voornamelijk kunststof, aluminium en houten kozijnen toegepast. De materialen verschillen behoorlijk in eigenschappen, waardoor het verstandig is om vooraf goed uit te zoeken welke eigenschappen jij wel en niet wenst in jouw woning. 

Om jou te helpen in jouw zoektocht naar de ideale kozijnen, richten wij ons in dit artikel op de eigenschappen van de diverse materialen. Zo kun jij bepalen welk materiaal het meest wenselijk is in jouw woning. In dit artikel zullen wij onder meer ingaan op de levensduur, het onderhoud en de isolatie van de kozijnen. Benieuwd? Lees snel verder.

Houten kozijnen

Houten kozijnen hebben een warme, authentieke uitstraling, waardoor houten kozijnen het zeker winnen op het gebied van uitstraling. Daarbij ogen houten kozijnen het meest natuurlijk. Dit soort kozijnen zijn zeker geschikt als jij een regelmatige verfbeurt niet vervelend vindt. Hout is immers erg gevoelig voor temperatuur en vochtigheid, waardoor de kozijnen regelmatig onderhouden moeten worden met een beschermende lak. Houten kozijnen gaan zo’n 20 jaar mee. 

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn erg weerbestendig, waardoor dit soort kozijnen nauwelijks onderhoud nodig hebben. Kunststof kozijnen gaan behoorlijk lang mee, zo’n 50 tot 75 jaar. Hierdoor hoeven kunststof kozijnen nauwelijks vervangen te worden door de bewoners. Daarbij hebben kunststof kozijnen veruit de beste isolatiewaarde, waardoor jij lang kunt genieten van de besparingen op jouw energierekening. Daarbij zijn kunststof kozijnen in de meeste gevallen ook het goedkoopste soort. Verder zijn de kunststof kozijnen bijzonder slijtvast, waardoor het soort verder nauwelijks onderhoud vergt. 

Binnen het kunststof bestaan er diverse kwaliteiten. Dit zijn:

  • C-kwaliteit, de profielen zijn in de kozijnen fabriek voorzien van weekmakers, waardoor verkleuring of bros op termijn zal ontstaan
  • B-kwaliteit
  • A-kwaliteit, de profielen in de kozijnen zijn niet voorzien van weekmakers, waardoor het materiaal niet verkleurd of bros wordt.

Aluminium kozijnen

De aluminium kozijnen hebben een levensduur van 40 jaar. De kozijnen zullen een enkele keer met een neutraal schoonmaakmiddel gereinigd moeten worden, zodat de kwaliteit behouden wordt. Aluminium trekt nauwelijks vuil aan en hoeven niet geschilderd te worden, waardoor deze kozijnen verder nauwelijks onderhoud vergen. Dit komt mede door de beschermende laag dat zich op de kunststof kozijnen bevindt, waardoor het materiaal weerbestendig en kleurvast is. De kleur van de kozijnen zal dan ook niet veranderen op termijn. Het materiaal is bovendien erg sterk en stabiel, waardoor deze kozijnen ook niet snel beschadigingen zullen oplopen.