Is je keuken of badkamer toe aan een nieuwe look, maar heb je geen groot budget voor een verbouwing? Kies dan voor een kleine renovatie. Deze kan je zelf uitvoeren en hoeft maar weinig geld en tijd te kosten. Als dat geen bouwgemak is, weten wij het ook niet meer!

Na een aantal jaar is de kans groot dat je een beetje uitgekeken raakt op je keuken of badkamer. Misschien is de look een beetje verouderd en hoog toe aan vernieuwing. Als je badkamer of keuken wel in goede staat is of je een klein budget hebt, is een verbouwing misschien geen optie. In dat geval is er nog een stuk budgetvriendelijkere optie: zelf renoveren. Wij vertellen je precies hoe je dit kan doen! 

Zelf aan de slag

Een nieuwe tegelwand of -vloer in je badkamer of keuken kan al wonderen verrichten. Hiermee kan je de look snel én budgetvriendelijk veranderen. Het grootste voordeel is dat je voor deze methode niks hoeft te slopen én de tegelstickers of plaktegels zelf kan plaatsen. Dit scheelt je al een heleboel arbeidskosten. De tegelstickers en plaktegels zijn namelijk heel gemakkelijk op de bestaande tegels te plaatsen. Daarnaast zijn de materialen vrij goedkoop te verkrijgen. In je keuken kan je er bijvoorbeeld voor kiezen op alleen de wand bij het aanrecht te bedekken met de tegelstickers of plaktegels. In de badkamer kan je zowel de vloer als de wand bedekken. De kosten voor deze renovatie zijn dan ook afhankelijk van de grote van het oppervlak dat je in een nieuw jasje kan steken. Je bent in ieder geval altijd een stuk goedkoper uit dan wanneer je nieuwe tegels plaatst. De stickers of plaktegels zelf plakken kan namelijk al vanaf een paar tientjes! 

renoveer je keuken budgetvriendelijk

Voor – en nadelen van tegelstickers

Of je kiest voor tegelstickers of plaktegels is afhankelijk van jouw wensen en budget. Tegelstickers zijn dunne stickers die je op de bestaande tegel plakt en vergelijkbaar is in allerlei soorten maten. Voor deze methode is het namelijk heel belangrijk dat de stickers precies even groot is als de tegel. Het nadeel is dat de structuur en grote van je huidige tegel dus nog steeds te zien is. Wanneer je hier niet zo tevreden over bent, kun je beter voor een plaktegel kiezen. Het voordeel van een tegelsticker is dat deze het makkelijkst te plaatsen zijn én ook de meest voordelige optie is. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen tegelstickers:

  • Goedkoopste optie
  • Verkrijgbaar in allerlei kleuren, soorten en maten
  • Erg makkelijk te plaatsen
  • Zelfklevend waardoor je geen materialen nodig hebt
  • Makkelijk vervangbaar en te verwijderen

Nadelen tegelstickers:

  • Structuur en vorm van tegel blijft zichtbaar 
  • Blijft niet zo lang zitten

Zo plaats je tegelstickers

Het plaatsen van tegelstickers is een ontzettend makkelijk klusje die iedereen kan uitvoeren. Afhankelijk van het aantal tegels dat je wil beplakken, kan je dit klusje in een hele korte tijd voltooien. Om die reden is het een erg laagdrempelige renovatie die iedereen kan uitvoeren. Hoe dat precies werkt en wat het resultaat is, zie je in deze video.

renoveer je badkamer budgetvriendelijk

Voor- en nadelen van plaktegels

Plaktegels zijn tegels van kunststof die je gewoon over je huidige tegel kan plaatsen. Op die manier zie je niks meer van de onderliggende tegel. Ook is een plaktegel op het oog bijna niet te onderscheiden van een echte tegel. Om deze reden zijn plaktegels een duurzame manier om je badkamer te renoveren waar je een lange tijd plezier van kan hebben.

Voordelen plaktegels:

  • Goedkoper dan gewone tegels
  • Vrij makkelijk zelf te plaatsen
  • Bijna niet te onderscheiden van echte tegels
  • Duurzame optie
  • Waterdicht

Nadelen plaktegels:

  • Verschillende materialen nodig
  • Niet te verwijderen zonder plakresten
keuken verbouwen

Dit heb je nodig voor het zetten van plaktegels

In tegenstelling tot de zelfklevende tegelstickers, heb je voor het plaatsen van plaktegels wel een aantal tools nodig. Gelukkig hoef je de oude tegels niet uit de muur te slopen én hoef je ook niet aan de slag met cement. Wel heb je de volgende materialen nodig.

  • Kunststof tegels
  • Een zaag
  • Een Waterpas
  • Lijm
  • Start en eindprofielen
  • Binnen- en buitenhoekprofielen

Zelf plaktegels zetten doe je zo

Het zetten van plaktegels heeft ongeveer dezelfde moeilijkheidsgraad als het plaatsen van laminaat. Dat betekent dat je deze klus prima zelf kan doen, zeker als je een beetje handig bent. Wel zul je de tegels op maat moeten maken en werk je de randen af met profielen. Daarnaast is het zoals bij laminaat belangrijk om de tegels eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar je deze wil plaatsen. Hoe je plaktegels precies plaatst zie je in onderstaande video. 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/_ytOSnx1bsA” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Met deze twee voordelige en laagdrempelige opties heb jij hopelijk de inspiratie gekregen om jouw badkamer of keuken de renovatie te geven waar je naar verlangt. Niks geeft ten slotte zoveel voldoening als zelf aan de slag gaan om jouw huis te renoveren naar jouw smaak! 

je keuken of badkamer budgetvriendelijk