Een erfafscheiding kan een uiterst belangrijk onderdeel van de tuin zijn. Met een erfafscheiding markeer je de scheidslijn tussen jouw tuin en de tuin van de buren en verzeker je jezelf van de nodige privacy. Bij een keuze van de juiste erfafscheiding zal de erfafscheiding ook kunnen zorgen dat geluid verminderd wordt en je minder last hebt van tocht. Afhankelijk van de soort erfafscheiding kun je deze ook nog volhangen met bloemen en planten of je kiest een erfafscheiding die er zo al mooi genoeg uit ziet om naar te kijken. Er zijn talloze manieren om een afscheiding te maken, waarvan hier de meeste belangrijkste erfafscheiding trends:

Schanskorven

Schanskorven zijn helemaal de nieuwste trend. Schanskorven bestaan uit stevige stalen draadmatten die meestal van rechthoekig vormen gemaakt worden. Deze staaldraadmatten houden de stenen tegen waarmee de schanskorf gevuld is. De mogelijkheden zijn enorm qua keuze van steensoort. Je kiest de steensoort die jij mooi vind, of het nu zwarte stenen zijn of licht gekleurde stenen. Het geeft de tuin ook een fraai natuurlijk uiterlijk en houd wind en geluid goed tegen. De natuurlijke vormen van het gesteente in de schanskorf verveelt nooit om naar te kijken.

schutting

Schutting

Er zijn verschillende soorten schuttingen verkrijgbaar en je kunt je schutting exact naar jouw wensen bepalen. Van de verschillende soorten schuttingen zijn de houten schuttingen het populairst. Dit komt omdat het een natuurlijk uitziende erfafscheiding is, dat ook nog gemakkelijk te bewerken is. Je kunt het schilderen of lakken in elk denkbare kleur, maar je kunt het ook in de natuurlijke kleur laten. De houten schuttingen worden momenteel wel ingehaald door de composiet schutting. Dit is een schutting dat bestaat uit houtvezels met kunststof. Hierdoor heb je wel een afscheiding die de houtlook heeft, maar niet de nadelen van hout. Composiet zal namelijk niet verkleuren en je hoeft het niet te onderhouden. Daarnaast is de levensduur van composiet ook veel langer dan hout.

Stackton

Stackton is een nieuwe trend die je nog niet heel veel ziet. Het bestaat uit licht betonnen blokken, maar het grote voordeel is dat je ze niet hoeft te lijmen of te metselen. Dit is een vrij nieuwe Belgische uitvinding, waarbij de blokken als legoblokjes gestapeld kunnen worden. Wil je een niet al te hoge erfafscheiding dan kan stackton daar ideaal voor dienen. De blokken kunnen gewoon gestapeld en in elkaar geklikt worden tot 140 centimeter hoogte. Een voordeel is dat je elk moment de erfafscheiding kunt weghalen of veranderen.

Groen

Een groene erfafscheiding blijft ook altijd een trend omdat dit de meest natuurlijke manier van een erfafscheiding is. Toch verdwijnt de traditionele dennenhaag een beetje voor de wat luxere struiken, zoals leiboom, taxus en buxus. Dit zijn vooral struiken die groen blijven, gemakkelijk te onderhouden zijn en een goede privacy geven.