Duurzaamheid is het devies op het moment bij het bouwen van woningen, maar ook bij bestaande woningen. Wat kun je doen om je woning duurzamer te maken? Goed isoleren is één van die ingrepen die veel winst kan opleveren in de vorm van minder stookkosten, dus het gemiddelde isolatiebedrijf heeft voldoende om handen op het moment. De hoge energieprijzen helpen daar ook nog eens een handje bij. Maar welke isolatiemaatregelen aan je huis leveren het meest winst op?

Dakisolatie

Dakisolatie is de isolatiemaatregel die het meest winst oplevert. Maar liefst dertig procent van het warmteverlies van een woning gebeurt door het dak. Dat is ook niet gek, want warme lucht stijgt op. Dat betekent dat dakisolatie ook het eerste is wat je op orde moet maken als dat nog niet het geval is, want anders ben je dief van eigen portemonnee omdat je onnodig hoge stookkosten betaalt. Let op: heb je een schoorsteen, vergeet dan niet deze ook te laten isoleren.

Muurisolatie

Een groot oppervlak dat de binnenkant van je woning scheidt van de buitenlucht, zijn natuurlijk de muren van je huis. Ook daar kan veel warmte verloren gaan, om precies te zijn zo’n 20 procent van het totale warmteverlies. Woningen die vanaf 1960 gebouwd zijn hebben verplicht spouwmuren, waardoor er ruimte is tussen de binnenmuur en buitenmuur die opgevuld kan worden met isolatiemateriaal. Heb je geen spouwmuren, dan zul je wellicht andere maatregelen moeten treffen die ten kosten kunnen gaan van je woonoppervlakte om je muren te isoleren.

Ramen

Als er veel warmte ontsnapt door de muren van je woning, is dat vanzelfsprekend ook het geval voor de ramen in die muren. Daar kun je uiteraard geen isolatiemateriaal bij gebruiken om het lek te dichten, maar je kunt wel investeren in HR++ glas. Dit is een vorm van dubbelglas waarbij de ruimte tussen de glasplaten gevuld is met edelgas en beide glasplaten aan één zijde een isolerende coating hebben. Dit vergroot de isolerende waarde van je ramen fors.

isolatiematerialen

Vloerisolatie

Ook je vloeren spelen een rol bij het goed isoleren van je woning, en dan hebben we het in het bijzonder over de vloer die het dichtst bij de bodem waarop je woning gebouwd is gesitueerd is. Kou kan vanuit de grond naar boven trekken door de vloer en ook kan er warmte door de vloer verloren gaan. Dit staat doorgaans garant voor 10 procent van het warmteverlies in een slecht geïsoleerde woning. Voor vloerisolatie kun je de kruipruimte een dikke laag isolatiemateriaal direct onder de vloer aanbrengen.

Als je actie onderneemt op deze vier zaken, is je woning in een keer véél beter geïsoleerd en zal je snel merken dat je stookkosten dalen. Vergeet daarnaast echter niet om ook kieren en naden goed te dichten om tocht te voorkomen, want ook zo kan er warmteverlies zijn.