Voor sommige elementen in het interieur komen trends langzaam op en verdwijnen deze ook weer erg langzaam. Dit geldt vooral voor  items in het interieur die bijvoorbeeld langer mee gaan, zoals een vloer. Hier zijn echter wel degelijk trends in te ontdekken en als jij bij een bekende aanbieder kijkt, zoals Floorhouse, dan kun je direct zien wat die trends zijn. Zo zien we dat laminaat tegenwoordig in minder variaties te verkrijgen is dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dit komt omdat andere soorten vloeren ondertussen aan populariteit hebben gewonnen. Zo is de gietvloer erg populair, maar ook de visgraat- en de Hongaarse punt vloer hebben de afgelopen jaren erg aan populariteit gewonnen.

De Hongaarse punt vloer blijft aan populariteit winnen

We willen hier beginnen met de Hongaarse punt vloer, omdat deze veel minder bekend is dan bijvoorbeeld de visgraat vloer.  De Hongaarse punt vloer lijkt erg veel op het visgraatmotief, maar de planken worden in een andere hoek tegen elkaar gelegd. Doordat ook de Hongaarse punt vloer aan populariteit heeft gewonnen, is deze punt vloer  tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende soorten materialen, zoals hout, laminaat of PVC… en daarnaast ook in veel kleuren. Voor wat warmte in huis is een donkere variant aan te raden, terwijl een lichtere kleur de ruimte groter zal doen laten lijken.

Meest populair is de visgraat vloer

Veruit de meest populaire vloer van het moment is de visgraat vloer. Natuurlijk is deze vloer ook verkrijgbaar in hout of laminaat, maar steeds meer mensen kiezen voor pvc. Dit omdat zij de voordelen van pvc als materiaal voor vloeren beginnen te ontdekken. Het is namelijk een erg duurzaam product  dat niet snel slijt. In het algemeen zijn visgraat vloeren nog steeds erg populair, omdat ze een sfeervolle, luxe uitstraling hebben. Tegenwoordig heb je die uitstraling gelukkig voor minder geld dan vroeger. Daarnaast kan een visgraat vloer zowel in een modern, als in een klassiek interieur. Op die manier krijgt een visgraat vloer, bijvoorbeeld in combinatie met staal, een erg moderne uitstraling, terwijl je in combinatie met hout je juist een klassieke, warme sfeer creëert.

Wat is een visgraatmotief?

Bij het visgraat motief worden relatief korte planken haaks  en schuin op elkaar gelegd, waardoor een trapsgewijs patroon ontstaat dat iets weg heeft van een visgraat. Tegenwoordig is de Hongaarse punt vloer ook erg in trek en deze lijkt best veel op het visgraat motief. Het verschil tussen deze twee  is dat de planken bij een Hongaarse punt vloer op 60 graden tegen elkaar worden aangelegd en dat deze hoek bij een visgraat patroon 90 graden is. Bij een Hongaarse punt vloer krijg je daardoor rechte lijnen in plaats van een trapsgewijs patroon.

De betonvloer

Een van de laatste trends in vloeren is de betonvloer, ook wel gietvloer genoemd. Dit type vloer heeft een moderne uitstraling en gaat erg lang mee en waar deze vloer eerst vooral te vinden was in winkels of grote, moderne huizen, zie je de gietvloer nu steeds meer. Toch heeft die populariteit de prijs niet veel kunnen drukken en blijven ze vrij prijzig. Tegenwoordig kun je echter bijna geen onderscheid meer maken tussen een gietvloer en een betonlook vloer. Zo’n vloer, gemaakt van PVC, is in vele kleuren en soorten verkrijgbaar en door de gunstige prijs erg interessant voor de particulier die een moderne, industriële uitstraling in zijn of haar huis wil. Wat je dan wel veel ziet is dat de vloer gecombineerd wordt met hout om de uitstraling van het interieur toch warm te houden.

Klaar voor iets anders; de patroonvloer

Tot voor kort waren alle vloeren die beschikbaar waren erg rustig. Af en toe werd er een motief gebruikt, maar over het algemeen werd er niet uit de ban gesprongen. Dat is anders met een patroonvloer. Dit zijn behoorlijk drukke vloeren, die zowel in hout, PVC als laminaat verkrijgbaar zijn. Hier zijn ontzettend veel varianten in, en zeker de moeite waard om eens op te pinteresten.

PVC populair als materiaal

Pvc is de laatste jaren, samen met laminaat, de populairste keuze voor een vloer. Dit ondanks het feit dat er tegenwoordig enorm veel keuze is in vloeren, denk hierbij aan vinyl, hout, etc. Ondanks dat een pvc vloer veel op laminaat lijkt zijn er wel degelijk verschillen te vinden. Een eerste verschil dat direct opvalt tussen een pvc- en een laminaat vloer, is de dikte. Laminaat bestaat namelijk uit meerdere lagen die op elkaar geperst worden, hierdoor is een laminaat vloer een stuk dikker dan een pvc vloer. Het feit dat een pvc vloer dun is, maakt hem ook erg bruikbaar in combinatie met vloerverwarming.