De interieurstijl van je huis weerspiegelt je karakter en smaak, en het kiezen van de juiste look is iets waar je waarschijnlijk veel tijd aan besteedt. Als het om de tuin gaat, wordt er veel nagedacht over externe materialen en structuren, maar hoeveel aandacht schenk jij aan je beplanting? Inspiratie kan komen uit het omringende landschap of de wens om een ​​bepaalde look voor de tuin te creëren, en ook uit je favoriete decoratie stijl, geef je de voorkeur aan een minimalistisch, modern interieur en tuin door bijvoorbeeld gebruik te maken van een vierkante plantenbak of ben je een fan van gedurfde kleuren en patronen? Hier zijn enkele tips om jouw persoonlijke stijlkeuzes van binnen door te trekken naar de tuin.

Voeg een beetje romantiek toe

Als de door jou gekozen stijl zacht en vintage-geïnspireerd is, creëren de bleke roze tinten van rozen, gecombineerd met andere delicate vaste planten, een weemoedige, romantische stijl die ouderwets en nostalgisch aanvoelt. Kies oude rozen die rijkelijk geuren en omring je paden met aromatisch gebladerte, zoals lavendel of kattenkruid, die hun geur vrijgeven.

Houd het formeel als dat binnen ook zo is

Een zeer formele tuin kan de ideale stijlkeuze zijn voor een traditioneel huis en de ruimte die daar binnen is gecreëerd, vooral als de ruimte symmetrisch is. Laag geschoren heggen kunnen talloze interessante patronen op de grond creëren.

Getrimd en gecontroleerd ziet deze tuinstijl er het hele jaar door goed uit, met kleine seizoen variaties in de beplanting. De seizoenen kunnen ook gevierd worden met potten vol voorjaarsbollen of zomerse eenjarigen.

Wat dacht je van een grastuin?

Siergrassen zijn oneindig in hun subtiele texturen, kleuren en contouren. Ze werken goed tegen strakke, moderne lijnen en zijn over het algemeen ook onderhoudsarm, waardoor ze een ideale keuze zijn in veel stadstuinen. Hun bloeiwijzen zijn prachtig doorschijnend en vangen laag ochtend- of avondlicht op, en dit, in combinatie met hun vermogen om te bewegen bij het minste briesje, voegt leven en welkome beweging toe aan elke buitenruimte.

Een subtiele en rustige ruimte

Zelfs als je hunkert naar een bepaalde look, moet je realistisch zijn over het type beplanting dat het beste zal gedijen in je tuin. Een zeer schaduwrijke tuin kan een onmogelijke uitdaging lijken, maar de beperkingen die het met zich meebrengt, kunnen ook in haar voordeel worden gebruikt. Planten die geschikt zijn voor schaduwrijke bostuinen bieden texturen en tinten groen. Fijn getextureerde varens, gebogen grassen en zegge, lente bloeiende nieskruid en andere schaduwtolerante planten in combinatie met voorjaarsbollen creëren een subtiele en rustige ruimte.

Ga voor die mediterrane look

Als jouw tuin erg droog is, kun je overwegen een tuin aan te leggen waarvan de inspiratie uit een droger deel van de wereld komt. Bepaalde planten roepen onmiddellijk warme, droge klimaten op: lavendel, tijm, rozemarijn en andere grijsbladige, droogte minnende planten. Combineer deze met wat warm gekleurde grind-, steen- en terracotta potten om een soort mediterrane uitstraling te krijgen. Veel droogte tolerante planten bevatten ook veel aromatische oliën, dus je krijgt de toegevoegde bonus van geur!

Een jungle

Door te kiezen voor planten met grote bladeren en gedurfde texturen kun je een weelderige, uitbundige, tropische uitstraling krijgen. Bamboo, grove grassen, zelfs bananenplanten, kunnen dit effect geven. Andere planten die goed kunnen bijdragen aan de look zijn rododendrons, schefflera en natuurlijk allerlei soorten varens.