Een nieuwe radiator kopen, doe je niet elk jaar. Als je dat gaat doen, wil je dat dus zo goed mogelijk doen. Allereerst moet de radiator genoeg vermogen hebben om de ruimte waar hij in hangt op te warmen. Daarnaast is een radiator een vrij groot element, waardoor je wil dat deze qua stijl past in de ruimte. Gelukkig is er tegenwoordig een enorme keuze in radiatoren en zijn ze te verkrijgen in verschillende maten, stijlen en kleuren. Zo heeft een Zehnder radiator een hele andere uitstraling dan een radiator van ATAG. Aangezien die keuze niet altijd even makkelijk is, helpen we je daarbij. Lees verder om alles te weten te komen over de beste radiator voor jou.

Wat is het vermogen dat de radiator moet hebben?

Allereerst moet je bepalen wat het vermogen moet zijn van de gewenste radiator. Dit wordt bepaald door de oppervlakte van de ruimte waar deze radiator komt te hangen. Koop je een radiator met te weinig vermogen, dan zal deze de ruimte niet goed kunnen verwarmen. De wijze waarop de ruimte geïsoleerd is, heeft ook invloed op het vermogen dat je moet kiezen, net als het aantal buitenmuren dat de ruimte telt. Deze hebben namelijk invloed op de temperatuur in die ruimte. Je kunt tegenwoordig met deze informatie op veel plekken online berekenen welk vermogen je nodig hebt.

Hoe gaat de radiator gebruikt worden?

Het volgende punt waar je over na moet denken bij de aanschaf van een radiator is hoe deze gebruikt gaat worden. Hoe warm moet de ruimte ongeveer gemiddeld zijn? Wil je de radiator ook gaan gebruiken om bijvoorbeeld jassen op te drogen als je van buiten komt? Radiatoren zijn er tegenwoordig in allerlei maten en vormen, vandaar dat je voor elke wens een radiator kunt vinden.

Verschillende materialen mogelijk voor een radiator

De meeste moderne radiatoren zijn gemaakt van RVS, aluminium of staal. Elk van deze materialen geleidt de warmte prima en kunnen ook goed tegen de vochtigheidsgraad die de meeste badkamers hebben. Onderling verschillen deze materialen echter wel:

Staal

Staal is nog steeds het meest materiaal dat het meeste gebruikt wordt voor de fabricage van radiatoren. Hierdoor zijn radiatoren van staal de goedkoopste van de drie hierboven genoemde. Doordat dit materiaal het meest populair is, kun je enorm veel verschillende stalen radiatoren vinden.

Roestvrij staal (RVS)

Roestvrij staal roest eigenlijk niet en is daardoor perfect te gebruiken in elke ruimte die wat vochtiger is, zoals een badkamer. Hierdoor is deze ideaal om te gebruiken om bijvoorbeeld handdoeken op te drogen. Daarnaast past de uitstraling van een RVS radiator erg goed bij een industriële of Scandinavische badkamer.

Aluminium

Aluminium is de beste warmtegeleider die er is. Hierdoor wordt de radiator erg snel warm, en daarnaast koelt hij ook weer erg snel af. Van alle hier genoemde materialen is aluminium het lichtste, waardoor een radiator van dit materiaal bijna overal op gemonteerd kan worden.

Waar komt de radiator te hangen?

Voor je een radiator gaat aanschaffen, moet je bepalen op welke plek deze geïnstalleerd gaat worden. Dit bepaalt namelijk het formaat, en daarnaast heeft de plaats invloed op de functie. Je wil een gelijkmatige verspreiding van de warmte en dit is eenvoudig te realiseren door een aantal richtlijnen aan te houden. Zo wordt er geadviseerd om de designradiator op de koudste plek in de ruimte te plaatsen, bijvoorbeeld tegen een buitenmuur. Zorg dat deze plek volledig vrij is en de luchtcirculatie niet geblokkeerd wordt door meubels of muren.

Designradiatoren brengen net wat extra

Designradiatoren zijn er tegenwoordig ook in veel soorten en maten, maar de meest voorkomende designradiatoren zijn de verticale en de horizontale designradiator.

De eerstgenoemde heeft vaak een hogere warmte opbrengst, dit komt door de grote afmeting. Nadeel is echter dat ze meer plek opeisen en dus ook meer opvallen in de ruimte waar ze hangen. De verticale design radiator wordt meestal gebruikt om naast een raampartij te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld zijn naast een schuifpui of naast twee openslaande deuren. De horizontale design radiator wordt juist vaak onder een raam geplaatst, omdat die op die manier deze loze ruimte goed kan invullen. Wil je dat die radiator niet zo opvalt? Met een ombouw zie je er helemaal niets meer van!

Een designradiator zorgt voor een moderne en tijdloze verwarming die aansluit op ieder interieur. Daarom is er voor elk type interieur een geschikte designradiator te vinden. Het hoeft daarnaast helemaal niet ingewikkeld te zijn om je designradiator aan te sluiten. Op internet zijn hier genoeg instructievideo’s over te vinden.