Er zijn veel woningen in Nederland die nog voorzien zijn van enkel glas of oud dubbel glas. Er kan flink bespaard worden op de energierekening door de overstap te maken naar HR++ glas. Nu vraag je je af wat is dan het verschil, wat levert een overstap op en hoe weet je welk glas er nu in de woning zit? 

Welke glas zit er in de woning? 

Veel mensen zijn zich niet bewust van het type glas in de woning en realiseren zich niet hoeveel warmte verloren gaat via de ramen. Enkel glas is eenvoudig te herkennen doordat het bestaat uit een enkele glasplaat. Als het glas bestaat uit twee glasplaten met ruimte ertussen dan noemen we het dubbel glas. 

Veel mensen nemen aan dat wanneer er dubbel glas is, de isolatie goed is, maar dit hoeft niet zo te zijn. 

Dubbel glas bestaat uit verschillende soorten en de isolatie kan flink verschillen. Wij lichten de verschillende soorten verder toe en leggen het verschil uit en vertellen je hoe je kunt bepalen welk soort glas er in de woning zit. 

De soorten dubbel glas 

Er zijn 4 soorten dubbel glas, hieronder de verschillende soorten en de verschillen.

Standaard dubbel glas 

Standaard dubbelglas wordt ook wel thermopane genoemd. Standaard dubbel glas bestaat uit twee glasplaten die door een afstandhouder uit elkaar worden gehouden. De ruimte tussen de glasplaten (spouw) is gevuld met droge lucht en dient als basisisolatie.

HR glas 

HR staat voor ‘Hoog Rendement’. Bij HR glas is in de basis hetzelfde als standaard dubbel glas maar er is een warmte-reflecterende coating aangebracht op de glasplaat aan de binnenzijde waardoor het effectiever isoleert. De spouw van HR glas is gevuld met droge lucht.

HR+ glas

HR+ glas is hetzelfde als HR glas, alleen is de spouw niet gevuld met droge lucht maar met edelgas. Argon of krypton gas wordt hiervoor gebruikt. Het edelgas zorgt voor veel betere isolatie dan droge lucht. Hierdoor is de isolatiewaarde aanzienlijk beter. 

HR++ glas

HR++ glas is vrijwel hetzelfde als HR+ glas, maar door een verbeterde reflecterende coating is de isolatiewaarde nog beter dan HR+ glas. 

Hoe bepaal je welk soort glas er in de woning zit? 

Er zijn apparaten die meten of een reflecterende coating in het glas zit, maar niet iedereen heeft een dergelijk apparaat. Gelukkig zijn er ook meer eenvoudige manieren om te bepalen welk glas er is toegepast in een woning. 

Dit kun je doen door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. In de spouw staat veelal een code geprint. Bij deze code staat ook vaak HR, HR+ of HR++. Staat dit er niet bij dan kun je middels de code navragen of opzoeken bij de fabrikant om wat voor soort glas het gaat. 

Wanneer er geen HR, HR+ of HR++ in de spouw staat dan is de kans groot dat het gaat om standaard dubbel glas. 

Naast bovenstaande manieren is het ook mogelijk om een test te doen middels een aansteker. Wanneer je de vlam voor het glas houdt en je in de weerspiegeling 4 vlammetjes ziet en de tweede of derde vlam een afwijkende kleur heeft dan weet je dat er een reflecterende coating is. Het is in dit geval in ieder geval HR, HR+ of HR++ glas. 

Het ene glas isoleert beter dan het andere, maar hoeveel? 

Dat er verschil zit in de isolatiewaarde is duidelijk, maar hoeveel is dit? Om hier een antwoord op te kunnen geven, kijken we naar de U-waarde van het glas. De U-waarde geeft aan hoe goed de isolatie van het glas is. Des te lager de U-waarde, des te beter de isolatie. 

Hieronder de gemiddelde isolatiewaarden per soort glas:

Soort glasU-waarde
Standaard dubbel glas2.8
HR glas 1.9
HR+ glas1.6
HR++ glas1.2

HR++ glas houdt hiermee 75 procent meer warmte binnen dan standaard dubbel glas, waardoor er flink bespaard kan worden op de energierekening. 

Glas vervangen is mogelijk 

Het vervangen van enkel glas of standaard dubbel glas in een bestaand kozijn is in veel gevallen mogelijk. Het is niet altijd nodig om nieuwe kozijnen te nemen als je de overstap wil maken naar HR++. Als de bestaande kozijnen in goede staat zijn kan het enkel glas of dubbel glas vervangen worden door HR++ glas. De overstap naar HR++ brengt ook andere voordelen met zich mee dan alleen besparen op de energierekening. Het zorgt ook voor een comfortabeler thuis en minder geluid vanuit buitenaf. Maak jij de overstap naar HR++ glas? 

Meer klustips en adviezen? Bekijk alle klustips op Bouwsuper.nl!