Een inbouwkast kopen of maken?

Eenvoudig een inbouwkast kopen via het internet of een bouwmarkt is natuurlijk niet zo moeilijk: dat kan iedereen… Maar zelf een inbouwkast maken: is dat wel te doen? Het antwoord is kort: ja, natuurlijk. En het is nog leuk ook! Zelf een inbouwkast ontwerpen geeft je een gevoel van vrijheid en de ruimte om een eigen inbouwkast maken die precies bij jouw interieur past. Een groot voordeel van zelf een inbouwkast maken is natuurlijk ook dat dit geld bespaart. Als je het tenminste slim aanpakt. En natuurlijk zorgt een inbouwkast ook, dat is het derde pluspunt, voor meer ruimte in de woonkamer of slaapkamer. Een ingebouwde kast die op en doordachte manier gemaakt is, bespaart je veel ruimte. En natuurlijk moet het dan wel een kast zijn die naadloos binnen het interieur past.

Diverse soorten ontwerp van een inbouwkast

Er is veel variatie mogelijk als het gaat om het ontwerp van een inbouwkast. Welke soorten inbouwkasten zijn er precies?
Er zijn in de kern vier typen inbouwkasten te onderscheiden. Ten eerste de zogenoemde inloopkast. Verder de bekende kledingkasten. Maar natuurlijk ook, dat zijn nummer drie en vier, de hoekkasten en ten slotte zolderkasten. Qua uitvoering is er ook van alles mogelijk voor wie een eigen inbouwkast maken wil. Zo kun je kiezen uit tal van houtsoorten en bepaal je natuurlijk zelf de maten van jouw inbouwkast. Verder is er veel variatie mogelijk als het om de deursoorten gaat. Zo kun je kiezen voor draaideuren, maar ook voor schuifdeuren of vouwdeuren. Glazen deurpanelen zijn een optie, maar natuurlijk kun je ook voor compleet dichte en ondoorzichtige deuren kiezen. Ten slotte is er nog ruime keuze als het gaat om het soort opbergruimte: wil je in de kast vooral hangruimte hebben, legruimte via planken of ook een aantal lades inpassen? Eigenlijk maakt het niet uit… Want wat je ook wenst, met inbouwkasten kun je jouw fantasie helemaal de vrije loop laten gaan.

Voordelen en nadelen inbouwkast

De belangrijkste voordelen van een inbouwkast zijn de ruimte die je bespaart in de kamer. Verder zie je bij een inbouwkast snel welke kleding er nog allemaal schoon is. Ten slotte is een inbouwkast voordelig omdat jijzelf van A tot Z het ontwerp bepaalt. Een nadeel van inbouwkasten is dat het maken ervan wel de nodige tijd en energie vergt.

Een aantal handige tips voor wie zelf een inbouwkast ontwerpen wil

Wil je ook zelf een inbouwkast ontwerpen. Laat je dan inspireren door onderstaande tips, die je kunnen helpen bij het proces van een eigen inbouwkast maken:

1. Zorg dat u goed afmeet wat de verhouding van de kast worden. Noteer deze en teken de kast uit op schaal.
2. Kies alle accessoires en kenmerken die de kast moeten hebben. Denk bijvoorbeeld aan het soort hout, de dikte van het hout, de kleur, houtnerf decors, al of geen spiegels, gebruik van glas, et cetera.
3. Zorg dat de indeling van de kast (laderuimte, hangruimte, legplanken) goed helder is. Brengt dit exact in kaart en meet de verhoudingen heel precies uit.
4. Welke accessoires zij er nodig? Denk hierbij met name aan scharnieren, bevestigingsmateriaal voor deurspiegels, een eventueel schoenenrek en riemhouders.
5. Zoek een voordelige winkel om uw materiaal te kopen. Dit kan online via een voordelige houthandel. Maar natuurlijk kunt u rondneuzen in het brede assortiment van bouwmarkten.

Zelf een ingebouwde kast maken is eenvoudig

Je ziet het: zelf een inbouwkast maken is niet ingewikkeld. Als je het plan maar goed uitwerkt en goed nadenkt over het ontwerp van de inbouwkast. Alvast veel succes met het ontwerpen en bouwen van jouw eigen kast.