Marokkaanse tegels worden ook wel zelliges genoemd en zijn aan een sterke opmars bezig in ons land. Deze ambachtelijke, handgemaakte tegels hebben dan ook een geheel eigen en charmante uitstraling. Het is echter die eigen en charmante uitstraling die het plaatsen van Marokkaanse tegels wat moeilijker maakt. Inherent aan het productieproces zijn er immers tal van afwijkingen wat zowel de kleur als het patroon betreft. Goed voor een uniek karakter, maar best vervelend als je Marokkaanse tegels zelf plaatsen wilt. Ga je er toch voor? Dan helpen we je even op weg.

Wat je nodig hebt voor zelf Marokkaanse tegels plaatsen

Eerst en vooral spreekt het voor zich dat Marokkaanse zelliges een benodigdheid zijn voor het plaatsen van Marokkaanse tegels. Naast de Marokkaanse zelliges heb je ook flexibele tegellijm, voegsel, voorstrijklijm, een tegelzaag en een voegspaan nodig. Voor het onderhoud achteraf haal je best ook een cementverwijderaar in huis, een katoenen doek en neem je emmer en spons erbij. Dat Heb je dat allemaal in de aanslag? Dan kan je aan de slag.

Aan de slag!

Stap 1

Marokkaanse tegels zelf plaatsen begint met het bestrijken van de wand met de voorstrijklijm. Zorg ervoor dat deze een goede kleefkracht heeft en dat je werkt op een stevige muur met voldoende draagkracht. Het gewicht van de zelliges kan immers al snel oplopen.

Stap 2

Is de muur ingestreken? Dan neem je de zelliges erbij en zet je deze tussen de halve minuut en de minuut onder water in bijvoorbeeld een emmer. Dit doe je omdat deze tegels te droog zijn om vlot te verlijmen. Vervolgens laat je ze uitlekken en kunnen ze geplakt worden tegen de muur. Om de Marokkaanse tegels te plakken tegen de muur breng je eerst met behulp van de lijmkam zowat 8 mm lijm aan op de muur. Herhaal dit proces vervolgens met de zelliges zelf ook.

Stap 3

Is dat gebeurd? Dan is het nu tijd om de zelliges tegen de wand te plaatsen. Doe dit best zonder al te veel druk uit te oefenen. Deze Marokkaanse tegels zijn vrij gevoelig en je wilt niet dat ze al voor het aanbrengen breken. Neem er vervolgens een plankje bij om de zelliges tegen de muur in de lijm te drukken. Dit is een belangrijke stap door de aanwezige dikte verschillen tussen de zelliges zelf. Door ze in de lijm te drukken werk je de dikte verschillen weg en lijken ze een mooi geheel te vormen.

Stap 4

Zaag de zelliges bij de rand af met een tegelzaag of een haakse slijper. Bij voorkeur ga je op voorhand even na in de doos welke tegels de minst geslaagde zijn om als zaagtegels te gebruiken. Heb je dat gedaan? Even een dagje pauze.

Stap 5

Na een dagje wachten op het drogen van de lijm voeg je de zelliges om alles waterdicht te maken. Gebruik een flexibele voeg en breng het geheel aan met een voegspatel. Is het voegsel droog? Dan verwijder je het overtollige voegsel met een droge doek. Vervolgens reinig je de zelliges met zeep en geniet je van het knappe eindresultaat.

Zelf Marokkaanse tegels plaatsen hoeft dus absoluut geen onoverkomelijke uitdaging te zijn,, maar vereist wel de nodige aandacht en secuur werk.