Het bouwen van een huis staat vaak bovenaan ieders wensenlijstje als het gaat om het creëren van een eigen plek om te wonen. Het vergt soms veel werk, toewijding en hulp om dit soort projecten te voltooien. Maar het zal uiteindelijk zeker de moeite waard zijn. Het bouwgemak is niet altijd aanwezig, maar kun je wel vergroten door een juiste voorbereiding te organiseren. Tijdens de bouw loop je bijvoorbeeld tegen de grote uitdaging aan over hoe je de woning dient te bouwen om te voldoen aan de milieu of duurzaamheidseisen. Een belangrijke manier om dit te bereiken is door isolatie.

Er zijn in Nederland nog vele woningen slecht of matig geïsoleerd. Isolatie biedt het huis een barrière die de overdracht van warmte van warmere naar koelere gebieden vertraagt en visa versa. Om energiekosten te besparen en de energie-efficiëntie te optimaliseren, is het belangrijk om het samenspel tussen het isolatiemateriaal en andere bouwcomponenten in huis te analyseren en te begrijpen. 

Zaken om vooraf rekening mee te houden alvorens te isoleren

Isolatie bespaart huiseigenaren geld, helpen mee aan het verbeteren van het milieu en verhoogt het comfort in huis. Er is geen volledig efficiënt of werkend isolatiemateriaal. Dus bij het kiezen van isolatiemateriaal voor het huis, zijn er vragen die je jezelf alvorens kunt stellen voordat je isolatiemateriaal gaat selecteren. Factoren die in overweging worden genomen, zijn onder meer het soort klimaat waarin je leeft, het huisontwerp, de efficiëntie en thermische geleidbaarheid van het materiaal.

De belangrijkste isolatiematerialen die in woningen gebruikt worden

● Spuitschuim isolatiemateriaal 

Dit is een isolatiemateriaal gemaakt van het mengsel van twee vloeistoffen; polyhars en isocyanaat wat polyurethaanschuim polymeer vormt. Door het uitzettend vermogen kunnen ze in alle hoeken, vormen en gaten in het huis aangebracht worden. Dit om bijvoorbeeld moeilijk begaanbare plekken in muren, plafonds en vloeren af ​​te dichten tegen luchtlekken en vocht, om het huis comfortabel te houden. 

● Isolatiemateriaal van minerale wol

Dit isolatiemateriaal is gemaakt van natuurlijk vezelmateriaal. Door het huis te isoleren met isolatiemateriaal van minerale wol zoals steenwol isolatie platen, verminder je het ontsnappen van geluid en voorkom je geluidsoverlast vanuit de externe omgeving. Ze helpen ook om de warmtestroom in huis te verminderen, zodat je minder snel veranderingen in temperatuur in huis als gevolg van klimaatverandering waarneemt. In tegenstelling tot isolatiemateriaal van schuim, zijn isolatiematerialen van minerale wol onbrandbaar en voorkomen ze de verspreiding van vuur vanwege hun uitstekende vlamwerende eigenschappen

● Glasvezel isolatiemateriaal

Dit type isolatiemateriaal is gemaakt van fijn vezelmateriaal en glas. Ze zijn het meest gebruikte isolatiemateriaal in huis omdat ze zeer duurzaam zijn en een hoge thermische isolatie bieden. Isolatiemateriaal van glasvezel vangt luchtbellen op en beperkt de luchtbeweging die in en uit het huis stromen. Dit wordt bereikt door de aanwezigheid van talrijke kleine luchtbellen in het isolatiemateriaal zoals bij xps platen.

● Isolatiemateriaal van cellulose

Isolatiemateriaal van cellulose is een vezelig of vermaasd gerecycled papier dat het geluidsniveau dempt om geluidsoverlast in de omgeving te voorkomen. Dit isolatiemateriaal dient tevens als thermische isolatie, waardoor onnodig warmteverlies of -winst bij dicht opeengepakte wand holtes wordt voorkomen. De materialen (boorzuur, borax of ammoniumsulfaat) die worden gebruikt bij de vorming van cellulose-isolatiemateriaal zijn effectieve vlamvertragers en zorgen voor een vijandige omgeving voor ongedierte in huis. Het is tevens een zeer duurzaam isolatiemateriaal en kan in rol of plaatvorm gevonden worden.