Vacuüm gebruiken om voedsel te verpakken is een goede manier om je voedsel compacter op te bergen én om ervoor te zorgen dat je voedsel veel langer houdbaar blijft. Wanneer je gaat vacumeren zorg je er eigenlijk voor dat alle gassen waarmee dus ook lucht, in de ruimte sterk verlaagd worden. Door je voedsel in speciale vacuüm vershouddozen en zakken te plaatsen en daar een apparaat met vacuümgenerator van bijvoorbeeld het merk Festo op aan te sluiten. De vacuümgenerator is verantwoordelijk voor het creëren van het vacuüm. De perslucht stroomt door een klein gaatje naar een grotere buis. Door de snelheid waarmee dit gepaard gaat ontstaat er een onderdruk, hierdoor trekken lucht en andere gassen uit de doos of zak en ontstaat er vacuüm. Er zijn aantal wel een aantal belangrijke do’s and don’ts die komen kijken bij het vacuüm verpakken van voedsel. Lees snel verder om te zien waar je absoluut rekening mee moet houden. 

Do’s 

  • Bespaar geld door grote hoeveelheden producten aan te schaffen en die te vacumeren

Het leven is tegenwoordig al duur genoeg, wanneer je producten zoals groenten en fruit in grote hoeveelheden koopt, bijvoorbeeld door diepvrieszakken blauwe bessen te kopen, bespaar je veel geld. Het probleem echter is dat je deze hoeveelheden in je eentje of met een klein gezin, niet snel genoeg op kan eten. Het vacuüm verpakken van de producten zorgt ervoor je het fruit veel langer kunt consumeren. Zo blijft fruit in plaats van 6 tot 10 maanden, gevacumeerd wel zo’n 18 tot 30 maanden goed in de vriezer. 

  • Laat vacuüm verpakt voedsel altijd in de koelkast ontdooien
    Zorg dat je, wanneer je vacuüm verpakt voedsel ontdooid, de producten in de koelkast laat ontdooien en niet op kamertemperatuur. Het is voor de houdbaarheid en versheid van het eten heel belangrijk dat het steriel blijft. Dit kun je alleen bereiken wanneer je het voedsel in de koeling laat ontdooien. Heb je het eten direct nodig? Kijk dan of je vacuümzakken magnetronbestendig zijn en kies ervoor om het te ontdooien in de magnetron.

Don’ts 

  • Bewaar vacuüm verpakt voedsel nooit buiten de diepvries of koelkast

Het vacuüm verpakken van voedsel is geen vervanger voor het koelen van voedsel. Om voedsel veilig te bewaren is het van groot dat het koel bewaard blijft, óók wanneer het vacuüm verpakt is. De verandering van kwaliteit wordt wel iets vertraagd door het vacuüm verpakken. 

  • Verpak knoflook, ui, champignons en zachte kaas nooit vacuüm
    Door de lage zuurtegraad van de champignon, zachte kaas, ui en knoflook kunnen er, juist in een omgeving met weinig zuurstof, gemakkelijk bacteriën ontstaan die botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging waar mensen aan kunnen overlijden. Wil je toch graag één van bovenstaande producten vacumeren? Zorg er dan voor dat je de producten direct daarna invriest. Op deze manier houd je de vorming van de bacteriën buiten de deur. 
  • Verpak levensmiddelen met scherpe stukken nooit zomaar vacuüm

Wanneer je levensmiddelen met scherpe stukken, zoals visgraten en schelpdieren vacuüm verpakt kunnen er scheurtjes ontstaan in de verpakking. Hierdoor kan het zijn dat je product niet goed verpakt is en dus minder lang houdbaar blijkt te zijn. Verpak dus de scherpe randen van zo’n product altijd eerst voor met bijvoorbeeld gevouwen keukenpapier. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Gebruik dan vershouddozen in plaats van de standaard plastic vacuüm zakken.