Ventileren zorgt voor een gezond binnenklimaat in huis of op werk. Ventileren is ook voor de eigen gezondheid en kan ziekten voorkomen. Een recent voorbeeld daarvan is een luchtweginfectie zoals COVID-19.

Volgens onderzoekers en wetenschappers is ventilatie een cruciaal middel tegen het verspreiden van ziekten. Ventilatie helpt natuurlijk tegen nog veel meer zoals fijnstof, vocht en schimmel.

Goed ventileren gebeurt nog te weinig en dat is eigenlijk best gek. Goed ventileren voorkomt veel nare zaken waaronder schimmel. Ook hebben onze hersenen juist frisse lucht nodig.

Wat is ventileren?

Iedereen is het eigenlijk wel gewend een raam of deur open te zetten als we het gevoel hebben frisse lucht nodig te hebben. Dit is inderdaad een manier om de ruimte te vullen met frisse lucht maar nog geen ventilatie.

Ventileren is een continue verversing van de lucht 24 uur per dag. In het geval van even een raam open zetten hebben we het over luchten. De frisse lucht raakt snel op als een raam of deur weer dicht wordt gedaan. Daarom is ventileren nodig voor een continue stroom van frisse lucht.

6 redenen waarom ventileren belangrijk is:

  1. Goede ventilatie voorkomt vorming van vocht in de vorm van condens. Zonder goede ventilatie kan het vocht nergens naartoe waardoor het zich ophoopt aan het plafond
  1. Wanneer vocht nergens heen kan veroorzaakt dit schimmel. Op muren plafons en zelfs op meubilair kan schimmel ontstaan. Schimmel wil je natuurlijk vermijden want het kan erg slecht zijn voor je gezondheid.
  1. Vocht kan naast schimmel ook zorgen voor onuitgenodigde beestjes in huis. Huisstofmijt is gek op warme en vochtige plekken in huis. Liever geen huisstofmijt op je slaapkamer? Zorg dan voor goede ventilatie.
  1. Schadelijke stoffen zitten niet alleen buiten in de lucht maar ook in je huis. Wanneer je een eitje kookt op een gasfornuis wil je niet dat de gaslucht in huis blijft hangen. Door goede ventilatie blijven stoffen die je liever niet in huis hebt niet lange tijd hangen in je woning.
  1. Frisse licht is gezond en voorkomt ziekte. Luchtweginfecties, irritatie en allergieën kunnen allemaal veroorzaakt worden door slechte ventilatie.
  1. Onze hersens hebben frisse lucht nodig. Continue in dezelfde oude lucht zitten of werken zorgt voor hoofdpijn, moeilijk kunnen concentreren en sneller vermoeid zijn.

Goed ventileren is laatste jaren steeds belangrijker geworden. Een van de redenen hiervoor is isolatie. In oudere panden en enkelglas woningen vindt van zichzelf al een natuurlijke vorm van ventilatie plaats. Nu woningen en overige gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn wordt ventileren belangrijker.