Op de lijst met frustraties in het leven staat je weekend doorbrengen met het schilderen van een kamer, om er daarna achter te komen dat de pas geschilderde muren vol strepen zitten. Penseelstreken of strepen ontsieren een nieuw geverfde muur en ruïneren de visuele esthetiek die je wenst. Wanneer je van plan bent om binnenkort met verf en kwasten aan de gang te gaan, zijn er een paar tips die een professionelere afwerking mogelijk maken, zelfs als je een niet-professionele doe het zelf schilder bent. Het begint allemaal met de juiste verf, zoals de Sigma Perfect Semi-Matt. Lees snel verder voor meer tips!

Kies de juiste verf voor je muren. Hogere glans afwerkingen, zoals satijn of halfglans, drogen met een glans, waardoor verfstreken worden benadrukt die niet volledig zijn weggewerkt. Overweeg bovendien te investeren in verf van de hoogste kwaliteit die je je kunt veroorloven, aangezien sommige goedkope verven vanwege hun ingrediënten vatbaar zijn voor slecht drogen… met strepen dus. Ongemengde of goedkope verf en gereedschappen kunnen je misschien wat euro’s besparen in de winkel, maar je verliest die besparingen in frustratie en hoofdpijn wanneer de klus niet naar tevredenheid is voltooid en opnieuw moet worden gedaan.

Repareer de muren

Repareer eventuele gaten of groeven door de gaten te vullen met muurverf. Een kleine hoeveelheid op de punt van een plamuurmes zal de meeste spijkergaten of groeven opvullen. Zodra het gat is gevuld, gebruik je de platte rand van het plamuurmes om overtollige muurverf weg te schrapen zodat deze gelijk met de muur opdroogt. Eventuele opgedroogde bultjes of vegen weer glad schuren en je ziet er niets meer van.

Afplakken van de omgeving

Plak schilderstape langs plinten of kroonlijsten en rond ramen of deurkozijnen om oppervlakken te beschermen die niet geverfd mogen worden. Schilderstape is zo samengesteld dat het geen bestaande verf of afwerking van de muur trekt wanneer het wordt verwijderd en het voorkomt dat ongewenste druppels op andere oppervlakken komen.

Het verven voorbereiden

Open het verfblik. Als je het deksel nog moet gebruiken de om ongebruikte verf te bewaren moet je extra goed opletten dat je die deksel niet te veel misvormd bij het openen. Het deksel moet namelijk nog goed kunnen sluiten om lucht en organismen buiten te houden. De juiste opener buigt het deksel niet en verhindert dat het na gebruik slecht afsluit. Roer de verf ongeveer 60 seconden met de roerstok. Hoewel je verf in de winkel is gemengd, is het mogelijk dat sommige van de gemengde pigmenten zijn afgescheiden, waardoor er strepen in de afgewerkte look ontstaan.

Schilder als eerste de muur randen aan het plafond, de vloer en de hoeken met een kwast. Houd je hand stil en trek de kwast langs de muur zodat deze uitwaaiert met de bovenste punt van de hoek en een rechte rand creëert. Spoel de verf van je kwast als de muur randen geverfd zijn en hang de kwast te drogen aan een pin of haak zodat overtollig water uit de kwast druppelt.

Giet daarna verf in de verfbak. Rol de roller in deze bak tot die verzadigd is. Rol de overtollige verf uit op het verhoogde gedeelte van de bak totdat de roller niet druipt wanneer deze wordt opgetild. De roller moet aan alle kanten gelijkmatig verzadigd zijn met verf, zodat er geen ongelijke strepen achterblijven als je gaat schilderen.

Schilder een W of een M op de muur

Breng de verf aan met de roller door een 90 cm hoge “M”- of “W”-vorm te rollen en vul de lege ruimtes van de letter in. Plaats de rol zo dat het gesloten uiteinde beweegt in de richting waarin je schildert en zodat je de rol niet te hard of te licht op de muur drukt, waardoor er strepen ontstaan. Een gelijkmatige hand herhaalt dit patroon totdat de muur één effen kleur strook is.

Laat de verf een nacht drogen voordat je een tweede verflaag aanbrengt. Twee lagen is het minimale wat je moet aanbrengen, aangezien één laag zelden genoeg is en vaak de boosdoener is van een streperige afwerking. Bovendien, als je een bijzonder gedurfde kleur hebt gekozen, kunnen drie lagen of meer nodig zijn!