Je hebt een mooie laminaatvloer in je woning liggen, maar naar verloop van tijd wil je eigenlijk wel eens van kleur veranderen? Je kunt er dan voor kiezen om je gehele vloer te vernieuwen, maar het is ook mogelijk om je laminaatvloer te schilderen. Er zitten wel enkele voor- en nadelen aan waar je rekening mee moet houden:

Nadelen

• Kosten – Aangezien je een laminaatvloer vaak intensief gebruikt heb je wel speciale en goede verf nodig die bestand is tegen krassen en stoten. Dit kan best prijzig worden, dus je moet goed afwegen of een nieuwe laminaatvloer leggen niet goedkoper is.
• Tijd – Als je een laminaatvloer gaat schilderen, moet je het eerst schuren en schoonmaken en daarna nog verven, waarna het tijd nodig heeft om te drogen. Ook hier moet je weer afwegen of het afbreken en opnieuw leggen van laminaat niet sneller is.
• Geen garantie op krasvrije vloer – Het is natuurlijk afhankelijk hoe intensief de vloer gebruikt wordt en van de kwaliteit van de verf, maar een geverfde vloer geeft wel meer risico op krassen bij het verschuiven van meubels.

Voordelen

• Het kan zijn dat het laminaat strak gelegd is en daardoor moeilijk te verwijderen of je bent juist helemaal niet handig in het leggen van nieuw laminaat.
• Als je laminaat gaat verven, dan heb je een legio keuze in kleuren.
• Houd je juist van een doorleefde vloer, dan is schilderen een ideale manier om dat effect te bereiken.

verven laminaat

Verf voor laminaat

Niet elke verf is geschikt voor een laminaatvloer. Het beste is te kiezen voor trapverf of een verf die gebruikt wordt voor buiten. Laat je dus bij een bouwmarkt of de verfwinkel goed informeren over de te gebruiken verf. Gebruik genoeg verf, het is niet erg als je verf over hebt, dit kan je later nog als reserve gebruiken. Je kunt het beste je vloer schilderen met een verfroller, dit zorgt ervoor dat de verf goed en gelijkmatig over de laminaatvloer wordt verspreid.

Stappenplan schilderen laminaatvloer

Als je een goed resultaat wilt behalen, volg dan onderstaand stappenplan:
1. Je moet de laminaatvloer goed schoonmaken en ontvetten. Doe dit door spiritus of allesreiniger te verdunnen met water om daarna je vloer ermee te dweilen.
2. De toplaag van het laminaat moet helemaal verwijderd worden. Gebruik hiervoor een schuurmachine, schuur de vloer eerst diagonaal en daarna in rechte lijnen. Houd er rekening mee dat je de randen en de plinten ook niet vergeet.
3. Na het schuren moet je de vloer goed stofzuigen en reinigen met een licht vochtige doek. Gebruik de vloer daarna niet meer.
4. Om de verf goed te laten hechten, breng je nu een primer voor gladde oppervlakten aan.
5. Als de primer droog is kan je beginnen om de eerste laag verf aan te brengen. Belangrijk is om deze laag goed te laten drogen en sluit de ramen om te voorkomen dat er vuil op de natte vloer terecht komt.
6. Nu moet je de vloer nogmaals schuren met een fijne korrel, voor een betere hechting van de tweede laag.
7. Breng nu de tweede laag aan en eventueel nog een derde laag. Laat de vloer daarna heel goed drogen, want je kunt hem nog niet direct intensief gebruiken.