Als je in de bouw werkt moet je continue rekening houden met de veiligheid van je collega’s en omstanders. Niet gek natuurlijk: er kunnen hele gevaarlijke situaties ontstaan als de regels niet worden nageleefd. Dat het gebruik van bouwhekken zeer belangrijk is, is algemeen bekend. Toch weten veel mensen niet waarvoor ze dienen. Ik ging op onderzoek uit. Lees je mee?

Waar dienen bouwhekken voor?

In de bouw staat veiligheid voorop: je moet rekening houden met een goed doordachte bouwplaats inrichting. Het is daarom zeer belangrijk dat onbevoegden niet zomaar op de bouwlocatie terecht kunnen komen. We weten immers zelf hoe belangrijk het is om aan bepaalde voorwaarden te voldoen met betrekking tot veiligheid. Omstanders hebben deze kennis natuurlijk niet. Alleen al het gebrek aan een helm kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Denk vooral niet dat op een afgelegen gebied ook geen bouwhekken nodig zijn. Juist hier is het van groot belang om de bouwlocatie af te schermen. De bouwhekken bieden namelijk ook bescherming tegen criminaliteit, iets wat veel voorkomt op afgelegen gebieden. Zeg nou zelf: we werken niet echt met goedkope materialen en gereedschappen. Het zou zonde zijn als daar iets mee zou gebeuren. Daarnaast wordt ook vandalisme tegengegaan.

Waar moet je op letten bij het kopen van bouwhekken?

Bij het kopen van bouwhekken moet je met veel dingen rekening houden. Allereerst is het belangrijk om de locatie te observeren. Is het druk met kinderen, verkeer, etc.? Je moet altijd zorgen voor een veilige verkeerssituatie. Ook moet je informatie verzamelen over de ondergrond van de bouwlocatie. Dit is essentieel voor het vinden van geschikte bouwhekken en de manier van vastmaken. Als je dit allemaal tot je genomen hebt kan je aan de slag met het doorgeven van de afmetingen. Een handige tool hiervoor is Google Maps. Hierin kan je precies zien hoe groot de locatie is.

Bouwhekken als extra veiligheidsfactor

De veiligheid van de werknemers en omstanders op een bouwlocatie is altijd de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Je bouwplaats inrichting moet aan tientallen verschillende wetten en eisen voldoen voordat je een bouwproject mag starten. Bouwhekken zijn misschien wel de belangrijkste schakel in dit hele proces. Met behulp van een stevig bouwhek zorg je er niet alleen voor dat onbevoegden het terrein moeilijker kunnen betreden, maar draag je ook bij aan de veiligheid van je materialen en werknemers.

Stel je eens voor dat je helemaal geen bouwhekken zou gebruiken: onbevoegden zouden dan te pas en te onpas het terrein betreden met levensgevaarlijke situaties tot gevolg. Ook zouden de werknemers per ongeluk het verkeer kunnen betreden doordat ze de afscheiding van de bouwlocatie niet gezien hadden. Aanrijdingen behoren nog steeds in de top 10 van levensgevaarlijke situaties in de bouw. Hier gebeuren nog steeds veels te veel ongelukken, die mede zorgen voor het hoge ongevalscijfer en arbeidsongeschiktheid in de bouwsector. Ook zorgt een open locatie voor meer risico op diefstal, vernielingen en geweld tegen de werknemers. Bovenstaande situaties kan je gemakkelijk voorkomen met behulp van stevige bouwhekken en hierdoor dienen ze ook als een extra belangrijke veiligheidsfactor.