Draagmuren zijn een cruciaal onderdeel van de constructie van je huis. Je vindt het terug in alle huizen. Deze muren dragen het gewicht van het dak, bovenliggende vloeren en muren. Dit soort muur is een stuk dikker dan de muren die de constructie niet dragen. De meeste draagmuren hebben een dikte van minimaal 20 centimeter.

Hoe herken je een draagmuur? 

Er zijn een aantal manieren hoe je een draagmuur vrij gemakkelijk kan herkennen. Je kijkt naar de dikte van de muur en naar de richting van de muur. Daarnaast kan je op de muur kloppen. Wanneer je een hol geluid hoort, gaat het naar alle waarschijnlijkheid om een draagmuur. Dit komt doordat er geen lucht tussen zit.

De meeste draagmuren staan dwars op de balken. Logisch! Deze muur moet de constructie van het dak dragen.

Wil je 100% zeker weten dat het gaat om een draagmuur? Pak dan de plattegrond van je woning of schakel een specialist in. 

Is het mogelijk om een draagmuur te laten verwijderen?

Een draagmuur professioneel laten verwijderen? Tegenwoordig is het mogelijk! De meeste mensen die dit willen, willen meer licht in huis of een andere indeling. Het verwijderen van een draagmuur is een zeer complexe klus. Vraag vooraf een vergunning aan en laat de klus uitvoeren door een professional. 

Heb ik een vergunning nodig om een draagmuur te laten verwijderen? 

Als je een draagmuur wilt verwijderen, heb je in bijna alle gevallen een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente waarin je woont. 

Twijfel je over je situatie? Dan kun je voor de zekerheid contact opnemen met je gemeente. Een constructieberekening voor je draagmuur moet je gewoon hebben. Je wil geen risico lopen dat de woning instort.

Wat zijn de kosten om een draagmuur te verwijderen?

De kosten van het verwijderen van een draagmuur liegen er niet om. Over het algemeen betaal je tussen de 1.000 en 2.000 euro per vierkante meter. Hier is de nieuwe constructie nog niet bij meegerekend. Daarnaast is een betrouwbare constructeur inschakelen cruciaal. Je wilt natuurlijk wel dat je nieuwe constructie stevig genoeg is. Laat de klus altijd uitvoeren door een professional die veel ervaring heeft.

Om toch niet te veel te betalen, kun je bij meerdere betrouwbare partijen een offerte aanvragen.

Waarom zal ik een draagmuur laten verwijderen?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom huiseigenaren ervoor kiezen om een draagmuur te verwijderen. Het kan zorgen voor meer openheid en lichtinval. Wanneer je een nieuwe indeling wilt maken, kan het ook interessant zijn. 

Het kan op lange termijn ook de waarde van je woning verhogen, doordat er meer mensen geïnteresseerd zijn in een huis met veel lichtinval.