Komt er onverwacht een derde kind aan? Ben je je huis beu, maar niet in de mogelijkheid om te verhuizen? Is het tijd om de woonruimte anders in te delen? Dat kan natuurlijk simpel door het verschuiven van wat meubels, het aanschaffen van wat nieuwe accessoires of door een likje verf op de muur, maar je woonruimte krijgt pas echt een nieuwe aanblik met een andere indeling of aangepaste wanden en daarin bijvoorbeeld een nieuwe deur. Tegenwoordig kun je online makkelijk de juiste spullen hiervoor vinden. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van sites waar jij juist de leukste of goedkoopste deals vind? Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar loftdeur.nl reviews of De verfzaak reviews, waar je alle reviews kunt vinden van de door jouw geselecteerde sites. 

Juiste spullen gevonden? Hieronder bespreken we hoe je een nieuwe indeling van een verdieping kunt maken.

Je kunt uiteraard niet zomaar elke muur uit je woning slopen om de sfeer in huis aan te passen of een andere indeling te creëren. Sommige muren zijn dragend, wat betekent dat het gewicht van de verdieping en de kap op deze muren steunt. Verwijder je een dragende muur? Dan is de gehele constructie van je woning in één klap onveilig geworden. Een kundige aannemer zal je behoeden voor deze fout en kijkt met je mee welke opties wél tot de mogelijkheden behoren. 

Het doorbreken van een draagmuur

Dit zou bijvoorbeeld het doorbreken van een draagmuur kunnen zijn. Je kunt daardoor wel profiteren van meer licht en een ruimtelijker effect, maar de constructie van de woning lijdt er niet onder. Een goede aannemer kan je hier gemakkelijk bij helpen. Informeer dan ook altijd bij een professional als je je plannen aan het maken bent. Misschien kom je hierdoor wel op nieuwe ideeën, of kun je bepaalde ideeën die je had direct doorstrepen omdat die niet mogelijk blijken te zijn.

Nieuwe wanden plaatsen

Natuurlijk wil je niet alleen maar muren verwijderen om een nieuwe look te creëren. Het plaatsen van een nieuw wanden, en zo een nieuwe indeling maken, is minstens zo belangrijk. Een stucadoor laten komen om de muren in een nieuw jasje te steken, zal ook het gewenste effect geven. Vaak komt er nogal wat kijken bij het maken van een indeling voor een verdieping. Je wil geen grote lege ruimtes hebben, maar je wil ook geen vreemde indeling zodat je loze ruimtes krijgt of kamers met bijna geen licht. 

Het bekende ‘balzaal effect’ is vaak niet wenselijk; het heeft de voorkeur om her en der wat wandjes te plaatsen, zodat er een warme en intieme sfeer ontstaat. Bedenk welk deel van de open ruimte je waar voor wilt gebruiken en ontdek op die manier waar wanden moeten komen. De zithoek kan zo worden afgescheiden van de eethoek en een studieruimte apart van de rest van de vertrekken is natuurlijk ook een van de opties.

Maak een wensenlijst

Het beste kun je dan ook voordat je aan een plattegrond begint te werken, een wensenlijstje maken. Benoem wat de verbouwing je op moet leveren en wat er sowieso in de nieuwe indeling moet komen. Je kunt dan tijdens het maken van de plannen altijd teruggrijpen op deze ‚wishlist’ waardoor bepaalde keuzes makkelijker worden, en andere misschien niet eens gemaakt hoeven worden.

Duurzame aanpassingen

Kijk ook goed naar duurzame aanpassingen die je kunt maken. Hier zijn namelijk verschillende subsidies voor te krijgen en op die manier kun je geld besparen en duurzaam bezig zijn. Zulke subsidies verschillen vaak per gemeente, en daarnaast zijn er ook Europese subsidies op dit gebied. Er zijn speciale bureaus die je hiervoor in kunt schakelen, maar vaak weten aannemers de weg naar zulke subsidies ook te vinden.