Werken aan je eigen huis is een geweldige manier om het huis precies te maken zoals jij wilt. Daarnaast is de waardevermeerdering vaak een leuk spaarpotje. Wanneer de woning waarin je woont echter niet van jou is, dan wordt het verhaal net even iets anders. Het opknappen van huurwoningen kan er wel voor zorgen dat het huis meer naar je eigen smaak is, maar hoe zit het precies met de waardevermeerdering? Heb je de toestemming nodig van de verhuurder voordat je begint met klussen en is het de moeite waard om te gaan klussen in je huurwoning of niet?

Nadelen van het opknappen van huurwoningen

Op het moment dat je aan de slag wilt met het opknappen van een huurwoning, moet je vaak eerst naar de verhuurder toe. Deze moet toestemming geven wanneer je ingrijpende veranderingen door wilt voeren, zowel in huis als aan de buitenkant. Gaat het om een kleine aanpassing die je zelf gemakkelijk terug kunt draaien wanneer je eventueel zou verhuizen? Dan heb je geen toestemming nodig. Het is dan echter wél de bedoeling dat al het werk op een deugdelijke manier gedaan wordt zodat er geen sprake is van waardevermindering van de huurwoning. Zijn de aanpassingen die je gedaan hebt deugdelijk en betekent dit een flinke waardestijging van het vastgoed? Dan betekent dit niet dat je hier automatisch van profiteert wanneer je verhuist. Het is afhankelijk van de verhuurder en lang niet altijd krijg je de volledige investeringen terug. Een ander nadeel is dat de verhuurder de huursom kan verhogen wanneer de woning meer waard is.

Waarom je toch huurwoningen op wilt knappen

Hoewel het onderhoud aan huurwoningen voor de rekening van de verhuurder komt, zijn er toch genoeg redenen om grotere werkzaamheden aan te pakken in de woning. Omdat je bijvoorbeeld wat meer ruimte wilt in huis, omdat een bepaalde muur in de weg staat of omdat de badkamer niet past bij wat je zelf wilt. Op die momenten is het een kwestie van logisch nadenken en goed plannen. Vraag je eerst af hoe lang je nog in de woning wilt blijven wonen en leg eerst contact met de verhuurder. De kans is groot dat deze het eens is met de aanpassingen en besluit om mee te financieren of ervoor kiest om een deel van de waardevermeerdering door te rekenen zodat je hiervan mee kunt profiteren. Uiteraard ligt de grootste winst in het wonen in een huis waarbij jij en je gezin een goed gevoel hebben omdat de woning alles heeft wat jullie willen.

Huurwoningen verbouwen, wel of niet doen?

Een huurwoning verbouwen lijkt geen voor de hand liggende keuze, maar in goed overleg met de verhuurder en met een goede planning zijn er genoeg voordelen om dit wel te overwegen.