Isolatie is een van de beste manieren om geld te besparen. Door je huis te isoleren, verlaag je verwarmingskosten (en koelingskosten), een must in een tijdperk waarin prijsstijgingen per dag vrijwel vanzelfsprekend zijn.

Vandaag zullen we het dan ook hebben over dakisolatie, en meer specifiek over het beste dakisolatiemateriaal dat momenteel op de markt verkrijgbaar is, want of je nu aan een dakdekker Bussum vraagt wat de beste manieren zijn, of aan een dakdekker uit de andere kant van het land: sommige materialen werken nu eenmaal beter dan andere.

Waarom zou ik mijn huis isoleren?

Als je geen isolatie in je huis aanbrengt, gaat er meer warmte het huis uit en moet je meer geld uitgeven aan het verwarmen (en koelen) van je huis. De muren hebben 35% warmteverlies als ze niet geïsoleerd zijn. Je kunt buiten- of binnenmuur isolatie toevoegen. De ramen en deuren zorgen voor 15% warmteverlies en de oplossing is om goede beglazing, luiken en gordijnen te nemen. Wat je dak betreft: hier kun je 25% warmteverlies hebben, wat het op één na hoogste is na muren.

Isolatie is hiervoor de oplossing en een snelle online zoekopdracht onthult dat doe-het-zelf-spray schuim kits in overvloed aanwezig zijn, waardoor veel mensen denken dat dit de juiste manier van isoleren is. Het is makkelijk, maar zeker niet de beste!

Natuurlijk kan het maar al te verleidelijk zijn om het project zelf aan te pakken, maar als je rekening houdt met alle problemen die dat met zich mee kan brengen, is het veel meer moeite dan het waard is. Moraal van het verhaal? Doe het goed door de hulp van experts in te roepen om te voorkomen dat problemen op een later tijdstip aan de oppervlakte komen.

Wat zijn de beste isolatiematerialen?

Voordat we de vraag beantwoorden wat het beste dakisolatie materialen is, moeten we eerst alle mogelijkheden bekijken. Er zijn verschillende soorten isolatie die je kunt gebruiken. Laten we ze een voor een bekijken:

  • Houtvezel is een organisch materiaal, samengesteld uit hout en riet, of plantaardige vezels. Ze worden vervolgens gemengd met vulstoffen en bindmiddelen. Dit materiaal kan met asfalt worden gecoat of met asfalt worden geïmpregneerd.
  • Perliet isolatie is perliet gecombineerd met organische vezels en bindmiddelen. De bovenkant van het materiaal is voorzien van een asfalt coating die de absorptie van lijm asfalt beperkt.
  • Polyisocyanuraat heeft een isolerende kern van schuimplastic met gesloten cellen. Het isolatie rendement is hoger dan bij andere isolaties, ondanks de luchtdiffusie in de celstructuur.
  • Polystyreen Isolatie: er zijn twee manieren waarop je dit kunt installeren. De eerste wordt geëxpandeerd, wanneer het polymeer wordt geïmpregneerd met een schuimmiddel. De tweede is geëxtrudeerd, waarbij je polystyreen polymeer wordt gemengd, verwarmd en door een extrusieproces geleid.
  • Cellulair glas is een materiaal gemaakt van gebroken glas en schuimmiddel. De componenten worden gemengd, vervolgens in een vouw geplaatst en voor het laatst verwarmd. Op deze manier wordt het glas gesmolten en gemengd met het schuimmiddel.
  • Gipsplaat: een waterbestendige en onbrandbare kernplaat. Om de hechting van het dakmembraan te verbeteren, wordt dit materiaal vaak gecombineerd met een niet-asfalterende coating.

Bij een ongeïsoleerde woning gaat dus een kwart van de warmte via het dak verloren. Het isoleren van de zolder of plat dak is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en de stookkosten te verlagen. Indien correct geïnstalleerd, zou zolderisolatie zichzelf vele malen terugverdienen in zijn 40-jarige levensduur.