Wanneer je op het punt staat om een nieuwe klus aan te pakken, kom je er vaak achter dat je gereedschapskist niet goed gevuld is of dat er zaken ontbreken. En dat is natuurlijk erg vervelend, zeker als je al halverwege een klus bent en vervolgens cruciale gereedschappen of materialen mist die je echt nodig hebt. Om je te helpen een goede basisuitrusting te verzamelen voor nieuwe klussen in of rond huis, staan hieronder de belangrijkste en meest onmisbare materialen voor klussers opgesomd. Natuurlijk zijn we niet compleet, maar met onderstaande lijst kom je een heel eind en kun je nagenoeg iedere nieuwe klus succesvol aanpakken!

Basisgereedschappen die de doe-het-zelver nodig heeft

In de gereedschapskist van een thuisklusser zit minimaal een sterke hamer, een of meerdere knijptangen, een goede handzaag, een elektrische (schroef)boormachine, een set sleutels, diverse schroevendraaiers, een spanningzoeker, een meetlint of rolmaat, een goed stanleymes, een beitel en een waterpomptang.

Onmisbare accessoires voor iedere klusser

Bepaalde accessoires en hulpmiddelen komen bij praktisch elke klus van pas. Denk bijvoorbeeld aan sterke tie-wraps – ook wel bekend als kabelbinders – van Kortpack, in verschillende lengtes, diktes en uitvoeringen. Een brede voorraad schroeven, bouten, spijkers, moeren en pluggen hoort natuurlijk ook standaard aanwezig te zijn in de gereedschapskist van de klusser die zichzelf serieus wil nemen. Een sterke houtlijm en universele lijm horen er natuurlijk ook bij, net als sterk plakband, duct tape, een potlood, een waterpas en een lang stuk dun touw. Vergeet verder schilderspullen niet, zoals een paar goede kwasten, rollers en terpentine om verfresten te verwijderen. Ten slotte: een setje met schuurpapier in uiteenlopende korreldiktes is natuurlijk ook niet verkeerd…

Vergeet niet aan je eigen veiligheid te denken

Bij het klussen in huis zien veel doe-het-zelvers hun eigen veiligheid over het hoofd. Trap hier niet in, maar neem op dit gebied de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo heb je bijvoorbeeld een beschermbril nodig als je gaat beitelen, boren of lassen. Gehoorbescherming middels een beschermende hoofdtelefoon hoort er ook bij. Zeker wanneer je met een klopboor aan de slag gaat, kan je gehoor zonder beschermende maatregelen namelijk snel beschadigd raken. Weer een andere veiligheidsmaatregel zijn sterke schoenen met een beschermende neus, die voorkomen dat je tenen kapotgaan als er iets zwaars op je schoenen valt. Handschoenen en een stofkapje zijn ook nuttige veiligheidsmiddelen. Regel ten slotte een handzaam EHBO-koffertje, voor als het onverhoopt toch misgaat.