Bij de aanschaf van een (ergonomische) bureaustoel is het belangrijk dat je let op een aantal punten. Zo wil je bijvoorbeeld comfortabel zitten, en er zeker van zijn dat je een goede houding aanneemt. Afhankelijk van jouw voorkeuren, stijl en smaak, zijn dit de vijf aandachtspunten bij aanschaf van een bureaustoel.

Maar eerst kort uitgelegd wat de codes NEN-EN1335 en NPR1813 betekenen. Er zijn normen opgesteld waar een bureaustoel aan moet voldoen. Zo is er een Europese norm opgesteld genaamd NEN-EN1335. Omdat lengteverschillen van Nederlandse inwoners ver uit elkaar kunnen liggen is er een extra Nederlandse Praktijk Richtlijn opgesteld, namelijk: NPR1813. Beide normen zijn goedgekeurd door de Nederlandse ARBO-wet.

  1. Kwaliteit stof en bekleding

Kijk goed naar wat voor een soort materiaal je voorkeur naar uitgaat. Zo heb je de keuze uit onder andere leer, gestoffeerd of een netbespanning (Mesh). Ook wil je dat het schuim waar je op zit echt stevig is en lang meegaat. Niets zo vervelend als een doorgezakte zit. 

  1. Functionaliteit versus design

Het allerbelangrijkste aan een bureaustoel is of de stoel compleet is. Kies bewust voor een bureaustoel met een vijfpotige kruisvoet met wielen, een zitvlak, rugleuning, gasveer en armsteunen. Als de bureaustoel deze kenmerken allemaal heeft weet je dat je voor de basis goed zit. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten bureaustoelen te koop en let men vooral op de uiterlijke kenmerken in plaats van de functionaliteit.

  1. Verstelbare onderdelen

De bolling van de rugleuning dient als ondersteuning voor de holling in de onderrug. Heb je een gemiddelde lengte? Dan is het versteltraject van de NPR1813 voldoende. Ben je iets kleiner of groter, dan is het handig als er een grotere verstelbare lendensteun aanwezig is. Dit geldt ook voor de armleuning. Beoordeel of de schouders en nek worden ontlast, de armleuningen de schouders niet omhoog duwen en tot slot of de ellebogen recht onder de armsteunen rusten. Dit zorgt er allemaal voor dat je de gezonde werkhouding aanneemt als je gaat werken. Voordat je begint, stel de bureaustoel dan zo in dat je gelijk goed zit.

  1. Het aantal zituren

Er is een groot verschil tussen af en toe achter jouw bureau werken of lange dagen op het kantoor maken. In dat laatste geval wil je niet dat een bureaustoel gaat zorgen voor rug- of nekklachten. Voor een gemiddelde werkdag breng je al gauw acht uur door zittend. Je zou kunnen kiezen voor een netbespanning zodat de lichaamswarmte die je afgeeft, gereguleerd wordt.

  1. Budget

Last, but (zeker) not least: het budget! Vind hier jouw bureaustoel op Officecity voor elke prijsklasse. Zo vind je al een kwalitatief goede bureaustoel vanaf €145, maar schommelen de prijzen gemiddeld tussen de €300 – €500. Indien het budget niet zo ruim is, loont het om te kijken naar kortingen. Vaak is er een bureaustoel in de uitverkoop omdat het model bijvoorbeeld uit het assortiment gaat. Dit doet niks af aan de kwaliteit. Bovendien is goedkoop vaak duurkoop. Let hier dus op bij de aanschaf van een bureaustoel. Meestal heb je garantie op de bureaustoel variërend van 2 tot 10 jaar. Zo’n stoel gaat dus lang mee en je geld heb je er dan ook weer uit. Als je meer te besteden hebt, kun je naast functionaliteit ook voor een mooi design gaan.