De herfst is een prachtige tijd van het jaar, met zijn mooie herfstbladeren, koele temperaturen en heerlijke geluiden van vallende bladeren. Maar het is ook een tijd van veranderingen in de tuin. De temperaturen beginnen te dalen, de dagen worden korter en de planten beginnen zich klaar te maken voor de winter. Als je je tuin wilt klaarmaken voor de herfst, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Hier zijn een paar tips:

Verzamel al je bladeren

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je tuin klaar te maken voor de herfst is om alle bladeren te verzamelen. Dan hebben we het in dit geval niet over bladeren in de vorm van flyers drukken, maar natuurlijk de bladeren die van de bomen en struiken vallen. Bladeren kunnen een bron van voeding zijn voor ongedierte en schimmels, dus het is belangrijk om ze te verwijderen. Je kunt de bladeren opruimen met een bladblazer of een bladzuiger.

Snoei je planten

Snoei je planten in de herfst om ze te helpen zich voor te bereiden op de winter. Snoei dode, zieke of beschadigde takken weg. Je kunt ook wat toppen van gezonde takken terugsnoeien om de plant compacter te maken.

Voeg compost toe aan de grond

Compost is een geweldige manier om je grond te verbeteren en je planten te voeden. Voeg compost toe aan de grond in de herfst om je planten te helpen zich voor te bereiden op de winter.

Start een nieuwe compostbak voor de herfst

Gebruik een schep of tuingereedschap om de compost op te scheppen en plaats deze in een emmer of bak voor gebruik in de tuin. Gebruik de oudere compost en voeg er elk jaar vers organisch materiaal aan toe. Hierdoor blijven je planten rijke voedingsstoffen ontvangen. Je hoeft niet elk compost afval weg te gooien. Zorg ervoor dat je het grootste deel van de compost gebruikt om verspilling te voorkomen. 

tuin klaar maken voor de herfst

Ruim alle dode planten en gazon resten op uit je tuinbed

Loop door je tuin en raap dode takken, gevallen fruit en ander groot tuinafval op. Trek alle dode planten eruit om ongedierte en ziekten te voorkomen. Voeg vervolgens al dit organische materiaal toe aan de composthoop nadat je deze hebt opgeruimd. 

Verwijder al het onkruid uit je tuin

Naast het verwijderen van dode planten en puin, is het nuttig om de tuin in de herfst te wieden om te voorkomen dat er onkruid groeit. Om dit te doen, trek je een paar tuinhandschoenen aan en trek je het onkruid aan de stengel en wortels omhoog. Je wilt de wortels verwijderen, dus trek met matige kracht recht omhoog. Gooi dan je onkruid in je composthoop. Als het onkruid aan het zaaien is of als je denkt dat er nieuw onkruid uit zal groeien, gooi het dan weg in de prullenbak in plaats van op de composthoop. 

Inspecteer je bomen en vaste planten en snoei ze dienovereenkomstig

Zoek naar verkleuringen of gezwellen op de bladeren, takken en bloemen van de planten. Als je beschadigde of zieke plekken aantreft, knip deze dan af met een tuinschaar of schaar. Daarnaast kun je planten in het najaar snoeien. Sommige gewassen zijn klaar om te snoeien zodra de herfst toeslaat, terwijl andere kunnen wachten tot de eerste nachtvorst of de volgende lente. 

Zo maak je je tuin het beste klaar voor de herfst

Oogst al je groenten en kruiden voordat je de grond gaat bewerken

Wanneer de zomer overgaat in de herfst, kun je de resterende gewassen oogsten voor gebruik tijdens de koudere maanden. Pluk zoveel mogelijk uit de tuin! Het is handig om een ​​mand te gebruiken bij het verzamelen. Bovendien kun je zaden van je gewassen verzamelen als je ze volgend jaar weer wilt laten groeien!

Bemest je planten

Bemest je planten in de herfst met een winterbemesting. Winter bemesting bevat stikstof, fosfor en kalium, die je planten helpen om sterke wortels te ontwikkelen en de winter te overleven.

je tuin klaar voor de herfst

Bescherm je planten tegen vorst

Als je in een koud klimaat woont, moet je je planten beschermen tegen vorst. Je kunt je planten beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld plastic. Je kunt ook een laag mulch aanbrengen rond je planten om de wortels te beschermen tegen vorst.

Maak je tuin winterklaar

Zodra je al je herfst klussen hebt gedaan, is het tijd om je tuin winterklaar te maken. Zorg ervoor dat alle gereedschappen en apparatuur opgeruimd en opgeslagen zijn. Sluit de waterkranen af en leeg de tuinslang.

Door deze tips te volgen, kun je je tuin klaarmaken voor de herfst en zorgen dat je planten de winter goed doorkomen. Hier zijn nog een paar aanvullende tips:

– Hark de grond los om de zuurstoftoevoer te verbeteren.

– Controleer op ongedierte en schimmels en neem indien nodig maatregelen.

– Maak je tuin klaar voor de wintermaanden door de terrassen, tuinmeubelen en andere tuinartikelen schoon te maken en op te bergen.

Met een beetje voorbereiding kun je deze herfst genieten van een prachtige tuin!