Een kapotte dakgoot kan nare gevolgen hebben

Wanneer de dakgoot kapot is, zit je met een vervelend probleem. Een lekkende dakgoot heeft namelijk meerdere vervelende gevolgen. Een groot probleem is dat hierdoor vochtproblemen kunnen ontstaan in je woning. Via de dakgoot en gevels kan er bijvoorbeeld optrekkend vocht ontstaan, die in je woning schade aanricht. Ook zorgen lekkende dakgoten voor schade aan muren en terrassen, doordat er voortdurend op één plek regenwater terechtkomt. Dit leidt tot erosie en het afbrokkelen van steen. Hoog tijd dus om dit probleem aan te pakken! Maar kun je zelf dakgoot repareren en zo ja, hoe doe je dat efficiënt? De dakgoot reinigen, hoe pak je dat aan? En is het nodig om een reparateur in te schakelen en zo ja, op welke kosten dakgootreparatie kun je dan rekenen? Gebruik de tips hieronder en jouw dakgoot is binnenkort weer de ‘oude’ of, beter gezegd, de nieuwe!

Tip 1: zelf de dakgoot repareren

Wanneer je kiest voor zelf dakgoot repareren, moet je beginnen met de dakgoot reinigen. De dakgoot reinigen houdt in dat mos en bladeren verwijderd worden, maar ook dat het te repareren gedeelte wordt opgeschuurd en vetvrij gemaakt wordt. Als dit gebeurd is en de dakgoot helemaal droog is, kun je op zoek gaan naar het lekkende onderdeel. Vervolgens kun je de rubber seal goed doorroeren en met een kwast op het lekkende onderdeel aanbrengen. Als het goed ingesmeerd is, moet je op dat gedeelte een textielband aanbrengen. Hierna komt er nog eer een nieuwe laag rubber seal overheen. Doe dit totdat het lek goed gedicht is!

Tip 2: vervang eventueel het lekkende onderdeel

In gevallen dat er sprake is van meerdere lekkages in een dakgootonderdeel of wanneer de dakgoot verouderd en poreus is, kun je ook kiezen voor het vervangen van een stuk dakgoot. Let hierbij goed op de maten en vormgeving van de dakgoot. Het onderdeel dat je vervangt, moet natuurlijk precies passen bij de rest van de dakgoot. Is dit niet het geval, dan zal de dakgoot blijven lekken en ben je nog verder van huis dan je al was.

Tip 3: schakel een specialist in voor een optimaal resultaat

Ben je zelf niet zo’n handige Harry, dan is het verstandig om niet zelf aan het knutselen te gaan maar de reparatie te laten uitvoeren door een dakgootspecialist, zoals een installatiebedrijf, dakdekker of een bouwbedrijf. De kosten dakgootreparatie vallen vandaag de dag erg mee, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Daarbij weet je bij specialistisch reparatie zeker dat de lekkage verholpen is én blijft!