Verlichting maakt hoe dan ook een belangrijk deel uit van de woning, in welke stijl die ook mag ingericht zijn. Natuurlijk verdient ook de tuin het beste van het beste in de vorm van verlichting die er perfect in past. Vaak wordt echter onderschat hoe groot de impact van buitenverlichting is op de algemene sfeer en uitstraling van het terras en de tuin. Wil je niets aan het toeval overlaten en je tuin uitrusten met prachtige verlichting? Dan is het de moeite waard om slimme buitenverlichting aan te leggen!

Wat is slimme buitenverlichting?

Slimme buitenverlichting is, en de naam verklapt het eigenlijk al een beetje, verlichting die zich aanpast aan de omstandigheden. Met andere woorden, dergelijke verlichting zal aan- en uitgaan, afhankelijk van of er beweging is of niet. Slimme buitenverlichting heeft dus geen schakelaar of aan- en uitknop: door middel van bewegingssensoren gaan de lampen vanzelf aan als er iemand voorbij komt. Daarbij schakelen ze zichzelf ook uit na een bepaalde vastgelegde tijd. De ideale verlichting dus voor wie de woning aan de buitenkant een upgrade wil geven! Er zijn verschillende vormen van slimme buitenverlichting. Zo zie je bijvoorbeeld bij Lampen 24 dat  er staande lampen, wandlampen, tuinpad verlichting en zelfs kroonluchters voor buiten zijn.

Natuurlijk vereist dergelijke verlichting wat extra aandacht bij het installeren ervan. Hieronder vind je enkele handige tips om daar het beste van te maken:

  1. Locatie is alles

Bij slimme buitenverlichting is het essentieel dat de lampen geïnstalleerd zijn waar er veel mensen passeren. Goede voorbeelden zij de oprit van de woning, eventueel het weggetje dat naar de voordeur leidt of het terras achteraan het huis. Enkel op die plaatsen zal de meerwaarde van slimme buitenverlichting duidelijk worden, en voegt het ook echt toe aan de look en feel van je woning!

  1. De afstand tussen de verlichting

Een andere belangrijke factor bij het installeren van slimme verlichting is de afstand tussen de verschillende lampen. Doorgaans worden de lampen als losse modellen verkocht, waardoor je helemaal zelf in de hand hebt waar ze precies komen. Het is een slim idee om ze niet te ver van elkaar te plaatsen, zodat er niet te veel schaduwplekken overblijven als het donker is. Leg je ze echter te dicht bij elkaar, dan wordt het licht al snel te fel – en dat is ook weer niet de bedoeling!

  1. Schakel een professional in

Als laatste is het de moeite waard om hulp te vragen van een professional voor de installatie van je verlichting. Slimme buitenverlichting mag dan wel intelligent zijn – er is een gespecialiseerde hand voor nodig om ze precies goed te leggen. Een installateur van slimme buitenverlichting beschikt over alle nodige kennis en gereedschap om de lampen juist goed te plaatsen, zodat je er volop van kan genieten. Daarbij geeft een dergelijke professional je ook advies over het onderhoud en andere belangrijk zaken!  

Afbeelding: Lampen24.nl