Over een tijd gaat er een nieuwe energie verplichting komen voor utiliteitsgebouwen. Er gaan wat dingen veranderen en straks moet jouw gebouw hoogstwaarschijnlijk aan meer energie besparende maatregelen voldoen. Wat deze zijn, hoe je een energielabel voor jouw bedrijfspand moet aanvragen en hoe jouw pand een energielabel C of beter krijgt lees je in dit artikel. 

De verplichting van energielabel C of hoger 

Op 1 januari 2023 gaan er wat dingen veranderen wat betreft de energielabels van kantoorgebouwen in Nederland. Het is namelijk zo dat je straks minimaal energielabel C of hoger moet gaan hebben. De verplichting hiervan is in het bouwbesluit van 2012 al bepaald. Wat dit precies inhoudt voor jouw bedrijfspand? Per jaar, per vierkante meter mag jij maximaal 225 kWh aan energie gebruiken voor je kantoorgebouw. Kan jij het niet opbrengen om aan deze eisen te voldoen tegen die tijd? Dan mag jij het pand niet meer gebruiken als kantoor. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen op dit beleid. Het tijdelijk gebruiken van een ruimte als kantoor is hier een van. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je geen energie gebruikt voor de airconditioning. Het is echter wel zo dat de kan heel reëel is dat jij niet in aanmerking komt voor deze uitzonderingen. Ze zijn namelijk heel erg beperkt. Daarom moet jij met jouw bedrijfspand je al gaan voorbereiden op de toekomst. 

Welk energielabel heeft jouw kantoor?

Om goed voorbereid te zijn op de komende veranderingen, kun je het beste eerst kijken naar je huidige energielabel. Dus kijk goed naar wel energielabel je kantoorpand nu heeft en of hij nog wel geldig is. Dit kun je heel gemakkelijk vinden op de website EP-Online van de rijksoverheid. Als het blijkt dat jouw kantoorpand nog geen energielabel heeft, dan moet je zo snel mogelijk een energieadviseur inschakelen. Hij of zij gaat dan een officiële rapportage maken en kan een inschatting doen. Wanneer jouw bedrijfspand als energielabel A, B of C heeft zit je goed. Je voldoet dan namelijk al aan de nieuwe norm. Let wel goed op de geldigheid, het mag namelijk niet zo zijn dat deze net afloopt in 2023. Het kan ook zo zijn dat jouw kantoorpand het energielabel D tot en met G bevat. Met een paar aanpassingen kun je dan meestal wel overstappen naar een C-label.

Energieadvies op maat

Om het C-energielabel te bereiken moet je altijd eerst advies op maat voor een beter energielabel voor je bedrijfspand aanvragen. Je gaat dan naar een energieadviseur die jouw hele pand gaat controleren. Hij of zij kijkt naar alle belangrijke kenmerken en maar hier dan een rapportage op. Daarin staan dan alle adviezen en stappen die jij kunt zetten om voor 2023 bij het C-energielabel te komen. 

In aanmerking voor subsidie

De tweede stap is dan om te kijken of jij in aanmerking gaat komen voor subsidie. De overheid wil super graag CO2-arme gebouwen bereiken in 20250 en daarom hebben ze ook middelen beschikbaar gemaakt om dit werkelijkheid te maken. Je kunt door middel van de subsidiewijzer van de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kijken of je in aanmerking komt.