De meeste mensen kunnen zich wel een voorstelling maken bij de werkzaamheden van een ijzergieterij. Alle metalen objecten om u heen zijn immers ooit door zo’n gieterij gemaakt – van de schroeven in uw stopcontact tot de messen en vorken in uw bestek-la. Wanneer u zelf een metalen component, gereedschap of ander object wil laten produceren is een gieterij dan ook de plaats bij uitstek om te contacteren.

Talloze producten die gieterij maakt

Wie aan metaal denkt, denkt al gauw aan stalen balken, kettingen en andere objecten uit de bouw. Uiteraard maken professionele gieterijen ook kleinere producten. Zo kunt u er grote series onderdelen als cilinders, kleppen en pompwaaiers laten fabriceren voor de auto- en machine-industrie. Maar ook voor gereedschappen en medische hulpmiddelen bent u bij een gieterij aan het juiste adres. Naast gereedschappen en onderdelen kunnen bepaalde gieterijen u ook helpen bij het realiseren van bijvoorbeeld naamplaten of ijzeren kunstwerken.

Enkele gietmethoden en hun voordelen

Verloren-was model

Bij de verloren-was techniek wordt er eerst een mal gemaakt van was. Doordat zo’n wassen mal gemakkelijker te bewerken is dan een metalen object leent de verloren-was methode zich goed voor het maken van gedetailleerde producten zoals medische instrumenten en gereedschapsonderdelen. Behalve precieze vormen geeft de gladde vorm van de wassen mal het gietwerk ook mooie egale oppervlakken.

Zandgieten

Zoals de naam enigszins verraadt wordt er bij zandgieten gebruik gemaakt van zand. In dit speciaal samengestelde zand wordt eerst een gietvorm van plastic of hout in het zand gedrukt. Deze zandafdruk dient vervolgens als de gietmal. De zandgiet methode is vooral in trek voor het vervaardigen van grotere, zwaardere objecten zoals balken en buizen. Ook is zandgieten een flexibele manier van gieten, aangezien het maken of aanpassen van een gietmal relatief gemakkelijk is.

Aanvullende werkzaamheden

Uiteraard is het productieproces van uw objecten breder dan alleen het gieten van uw ijzerwerk. De deskundigen van een gieterij nemen graag uw plannen met u door voordat de eerste druppel staal gegoten wordt. Zo adviseren zij u op basis van het doel van uw product over de beste legering van staalsoorten. Ook kijken zij naar de technische en financiële haalbaarheid van uw plannen, om zo tot een ontwerp te komen. Bij het produceren van grote series maakt een gieterij doorgaans eerst een voorserie, die u kunt testen op sterkte en doelmatigheid. Nadat de eindserie klaar is kan menige gieterij ook de eventuele nabewerking, coating en assemblage van uw gietwerk verzorgen.