Heb jij of wil je graag kamerplanten in huis? Planten dragen bij aan een gezond leefklimaat door de lucht te zuiveren en de luchtvochtigheid op peil te houden. Daarvoor vragen ze wel iets terug: een goede verzorging. Daarom geven we graag een aantal tips zodat jij je kamerplanten groen en gezond houdt.

De juiste plaats

Schaf je een kamerplant aan, kijk dan wat hij nodig heeft: zon, schaduw of halfschaduw. Meestal staat dit op op het labeltje of op de sticker op de pot. Staat er niets of zit er geen informatie bij de plant? Internet geeft vaak uitkomst. De meeste kamerplanten houden niet van direct zonlicht, maar ook niet van een donker hoekje.

Water

Iedere plant heeft op zijn tijd water nodig, maar om de hoeveel dagen dat is en welke hoeveelheid je moet geven verschilt van soort tot soort. Geef je te veel water dan krijgen de wortels niet voldoende zuurstof en ‘verdrinkt’ de plant, geef je te weinig dan verschrompelt de plant. Meestal kom je er met logisch nadenken goed uit. Een cactus komt vooral voor in droge gebieden en heeft aan weinig water voldoende, een plant uit de tropen moet je vaker water geven.

Schoonmaken

In de natuur krijgen planten regelmatig een ‘schoonmaakbeurt’ door de natuur in de vorm van regen en/of wind die het stof en ander vuil van de bladeren verwijderd. Kamerplanten moet je af en toe schoonmaken om te voorkomen dat er stof op de bladeren komt. Dat doe je door voorzichtig door met een vochtige doek over de bladeren te strijken, door de planten onder de douche te zetten (geen harde straal) of door ze een dagje buiten te laten staan.

Voeding

In de natuur krijgen planten voeding uit de grond. Kamerplanten die in een pot met aarde staan, hebben na verloop van tijd alle voeding uit de aarde opgenomen. Dat zie je vaak snel aan de plant: hij maakt minder bladeren en/of bloemen aan. Plantenvoeding is dan de oplossing. Dat doe je iedere een tot twee weken, en alleen in de groeiperiode, van maart tot en met oktober.

Goede luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor veel kamerplanten ligt tussen de veertig en zestig procent. Een lagere luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de planten uitdrogen, dat de bladeren vervormen of verschrompelen. De meeste huizen hebben echter een luchtvochtigheid tussen de twintig en dertig procent. Heb je een relatief lage luchtvochtigheid in de ruimte? Bevochtig de planten dan regelmatig met een plantenspuit of koop een luchtbevochtiger.

Wil je weten wat de luchtvochtigheid in een ruimte is? Schaf dan een budget hygrometer aan. Deze geeft nauwkeurig aan wat de luchtvochtigheid is in een bepaalde ruimte, zodat je ziet of je actie moet ondernemen om je kamerplanten fris en gezond te houden. Bovendien is een luchtvochtigheid tussen de veertig en zestig procent ook beter voor jezelf.