We zitten weer volop in het najaar: het wordt eerder donker, het regent regelmatiger en de bladeren dwarrelen naar beneden. In deze tijd kun je heerlijk knus binnen blijven, ontspannen op de bank en een film kijken. Aan de andere kant is dit misschien juist hét moment om belangrijke klussen op te pakken!

In deze blog bespreken wij vijf klussen die jouw huis weer klaarstoomt voor de koude winter periode! Pak je gereedschapskist er maar alvast bij, want we gaan lekker klussen!

Maak je dak op orde

Zijn er nog geen dakpannen van je dak gewaaid? Gelukkig. Toch is het alsnog verstandig om je dak van dichtbij te bekijken om te zien of alles nog op orde is. Vooral na een flinke storm of harde wind is dit een verstandig idee.

Voor veel klussen heb je bepaalde bouwmaterialen nodig. Ben je van plan je dakpannen te controleren op lekkage? Doe dit dan veilig! Wij raden je aan een looprooster te gebruiken en een ladder met een stevige ladderhaak in huis te halen. Dit zal je klus niet alleen veiliger maken, maar ook makkelijker.

Hiernaast raden wij je aan je dakgoot leeg te halen. De kans is namelijk groot dat er bladeren in zijn gevallen. Een paar bladeren zijn niet zo erg, maar grote hoeveelheden kunnen je dakgoot erg zwaar maken. Dit kan leiden tot lekkage. Je dakgoot schoonmaken is een eenvoudige klus dat niet te veel tijd in beslag neemt. 

Isoleer je huis

Dit is nog nooit zo belangrijk geweest als tegenwoordig. Met de hoge gasprijzen is het zonde om de warmte deels te verspillen door slechte isolatie. Het komt vooral voor dat oudere panden slecht geïsoleerd zijn. Voorkom een hoge energierekening terwijl je zit te bibberen op de bank en pak dit probleem met beide handen aan!

Isoleren is niet de makkelijkste of leukste taak, maar wel noodzakelijk om de herfst en winter warm door te komen. Deze eenmalige klus voorkomt veel narigheid in de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door radiatorfolie achter de verwarming te plakken. Ook zijn tochtstrips en -borstels onder de deuren een aanrader.

Ga het interieur schilderen

Zit je in het najaar meer binnen en begin je je het interieur een beetje saai te vinden? Zet dan je huis in de verf! Probeer misschien een nieuwe kleur of verfris de bestaande kleuren met een nieuwe verflaag. Wij suggereren om het verven bij je interieur te houden. Buiten verven tijdens deze maanden is niet verstandig, aangezien de luchtvochtigheid heel hoog is. 

Tijd om het kitwerk bij te werken!

Kitwerken bijwerken klinkt als een lastige klus. In de realiteit is het simpeler dan je misschien denkt. Loop al het kitwerk in je huis goed na. Begin hierbij op zolder en werk je weg naar beneden. Krab indien nodig het kit weg en kit de naden vervolgens opnieuw. Doe dit in elke kamer van je huis. Vergeet niet om ramen ook de controleren! 

Ga aan de slag met alle kleine vervelende klusjes

Er zijn vast genoeg kleine klusjes die je al een langere tijd aan het uitstellen bent. Misschien zitten de plinten los? Of doen sommige lampen het niet meer? Tijd om dit te fixen!

Het uitstellen van deze taken is geen schande. Hier zijn wij allemaal wel eens schuldig van! Vaak heb je het te druk met werk, koken of het verzorgen van je gezin. Tussendoor klussen kom je vaak niet aan toe, dus. Wij raden je daarom aan een dag in te plannen om al deze kleine klusjes in één keer aan te pakken. Een regenachtige dag is hiervoor ideaal. 

Begin met een dag of twee ervoor een lijst te maken met alle klusjes die je nog moet doen. Zorg er ook voor dat je de juiste gereedschap alvast in huis hebt. Dan kun je de volgende ochtend meteen beginnen met klussen!