In de wereld van kantoorinrichting en design is het creëren van een functionele en comfortabele werkplek essentieel. Een van de meest populaire meubelstukken die in moderne kantoren worden gebruikt, is het hoekbureau. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste hoeken berekent voor een ideale opstelling? Laten we eens kijken.

De basis van ergonomie

Ergonomie speelt een cruciale rol bij het kiezen van de juiste hoek voor je bureau. Het doel is om een werkomgeving te creëren die zowel comfortabel als functioneel is. De hoek van het bureau moet zo zijn dat de gebruiker gemakkelijk toegang heeft tot alle benodigdheden zonder overmatig te hoeven reiken of draaien. Dit vermindert de belasting van de nek, rug en schouders.

Ruimteoptimalisatie met hoekbureaus van Albeka

Bij het kiezen van de juiste hoek voor je bureau is het ook belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte. Een hoekbureau is ideaal voor het optimaliseren van de ruimte, vooral in kleinere kantoren. Door de juiste hoek te kiezen, kun je de beschikbare vloeroppervlakte maximaliseren en tegelijkertijd zorgen voor voldoende bewegingsruimte. Bekijk hier het assortiment aan hoekbureaus van Albeka.

Esthetiek en functionaliteit gaan hand in hand

Naast ergonomie en ruimteoptimalisatie is esthetiek een andere belangrijke factor. De hoek van het bureau moet niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Een goed ontworpen hoekbureau kan een statement maken en bijdragen aan de algehele uitstraling van het kantoor. Het is ook de moeite waard om te overwegen om een Tweedehands hoekbureau te kopen, wat zowel een economische als een duurzame keuze kan zijn.

Technische overwegingen

Bij het berekenen van de juiste hoek voor een hoekbureau is het ook belangrijk om technische aspecten in overweging te nemen. Denk aan de plaatsing van stopcontacten, kabelmanagement en de positionering van computerapparatuur. Een goed geplaatst hoekbureau kan helpen bij het verminderen van kabelwarboel en zorgen voor een nettere en georganiseerdere werkplek.

De Berekening van de Ideale Hoek

Het berekenen van de ideale hoek voor een hoekbureau is gebaseerd op zowel ergonomische principes als de beschikbare ruimte. Hier is een eenvoudige methode om dit te doen:

 • Bepaal de beschikbare ruimte: Meet de lengte en breedte van de ruimte waar je het hoekbureau wilt plaatsen.
 • Formule:
  Beschikbare ruimte = Lengte×Breedte
 • Bepaal de gewenste werkruimte: Denk na over hoeveel ruimte je nodig hebt voor je computer, toetsenbord, muis, documenten en andere essentiële items.
 • Bereken de ideale hoek: De ideale hoek voor een hoekbureau is vaak 90 graden omdat dit zorgt voor een gelijke verdeling van de werkruimte aan beide zijden. Echter, afhankelijk van de beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur, kan dit variëren. Als je bijvoorbeeld meer ruimte aan de ene kant van het bureau nodig hebt, kun je overwegen om een hoek van 120 graden te kiezen.

  Formule: Ideale hoek=180°−gewenste hoekIdeale hoek=180°−gewenste hoek
  Bijvoorbeeld, als je een hoek van 120° wilt, dan is de ideale hoek: 180°−120°=60°180°−120°=60°
 • Overweeg de loopruimte: Zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft om comfortabel rond het bureau te kunnen lopen. Een goede vuistregel is om minimaal 90 cm vrije ruimte rondom het bureau te hebben.
 • Pas de berekening aan op basis van feedback: Na het plaatsen van het bureau, evalueer hoe het voelt. Als je merkt dat je meer ruimte nodig hebt aan een bepaalde kant, of als je meer loopruimte wilt, pas dan de hoek dienovereenkomstig aan.

Waarom is het belangrijk de juiste voorbereiding te nemen?

Het kiezen van de juiste hoek voor een hoekbureau is een combinatie van ergonomie, ruimteoptimalisatie, esthetiek en technische overwegingen. Door al deze factoren in overweging te nemen, kun je een werkplek creëren die niet alleen functioneel en comfortabel is, maar ook bijdraagt aan een productievere en aangenamere werkomgeving.