Sta je aan de start van een mooi do it yourself project om de avonduren mee te besteden? Een logische materiaalkeuze is dan MDF. Dit is namelijk een veelzijdige bouwplaat die zich makkelijk laat bewerken. Maar let op! Voordat je MDF gaat gebruiken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij delen ze met je in dit blog. 

1 De juiste soort MDF kiezen

MDF platen zijn in heel veel verschillende soorten te verkrijgen. De verschillende afwerkingen en soorten, maken dat er voor elk project een geschikte plaat is te vinden. Denk bijvoorbeeld aan brandvertragend MDF, of platen die tegen extreem weer bestand zijn. 

Alle MDF platen zijn op dezelfde manier geproduceerd. Namelijk door houtvezels onder druk en hitte in elkaar te persen. Door kleine variaties en toevoegingen aan dit proces kunnen echter platen worden gemaakt voor verschillende doelen. Om jouw project te laten slagen, is het erg belangrijk de juiste soort te kiezen. Weet je niet precies welke voor jou het meest geschikt is? Laat je hierover dan informeren door de bouwmarkt of leverancier waar je de bouwplaten koopt. 

2 Kies de juiste dikte

Wanneer je met MDF gaat werken is het belangrijk dat je de juiste dikte neemt. Naast de vele verschillende soorten MDF, zijn de platen ook in veel verschillende diktes verkrijgbaar. Weet je niet welke dikte je nodig hebt? Laat je hierover dan adviseren door de leverancier. 

De reden waarom je een plaat moet kiezen met de juiste dikte, is omdat het materiaal erg buigbaar is. Wanneer de platen in het zicht hangen, ziet het er niet strak uit wanneer ze doorbuigen. Dit is met name het geval, wanneer je de platen horizontaal plaatst. 

3 Niet vochtbestendig tenzij…

Standaard MDF is van zichzelf niet vochtbestendig. Sterker nog, in onbewerkte vorm werken de platen als een spons. Ze nemen water op, waardoor ze uit zullen zetten. Dit ziet er ten eerste niet mooi uit, maar kan ook de constructie van het project verstoren. 

Gelukkig is er een oplossing. Er zijn verschillende varianten van de bouwplaat verkrijgbaar die wél vochtbestendig zijn. Door de platen harder te persen en te voorzien van een coating, zijn ze vochtbestendig gemaakt. Zo is de MDF V313 geschikt voor in de badkamer en kan je MDF exterieur en MDF Medite Tricoya gerust buiten plaatsen in barre weersomstandigheden, zonder dat de plaat er onder lijdt. 

4 Voorgronden voordat je gaat verven

De natuurlijke bruine houtkleur van standaard MDF platen past niet in elk interieur. Het is dus begrijpelijk dat je de platen wilt verven. Maar let op: MDF platen hebben een grondlaag nodig voordat je ze kunt verven. Bewerk je de platen niet op de juiste manier voor, dan kan hetzelfde effect optreden als bij standaard MDF platen die in aanraking komen met vocht: ze zullen de verf absorberen, waardoor ze uit gaan zetten. Wederom niet zo mooi voor het aanzicht, maar ook niet goed voor de gebouwde constructie. 

Er is ook een snellere oplossing, namelijk voorgegronde MDF platen. Deze platen zijn voorzien van een witte grondlaag, zodat je deze laag zelf niet meer hoeft aan te brengen. Je kunt dan meteen aan de slag met het schilderen van de gewenste kleur op de platen. 

5 Gebruik een scherpe zaag

Een van de positieve kenmerken van MDF platen is dat ze erg makkelijk te bewerken zijn. Dit komt onder andere door de fijne, geperste vezels waaruit de platen bestaan. Die zorgen er bij zagen en boren voor dat ze nauwelijks splinteren. Voorwaarde hierbij is wel dat je een scherpe zaag gebruikt. Doet je dit niet, dan loop je het risico dat de plaat alsnog gaat splinteren en hierdoor zal het eindresultaat minder strak zijn.

6 Kies brandvertragende platen voor leefruimtes

Ga je MDF platen gebruiken om een ruimte in een huis of schuur te maken? Het is dan raadzaam om brandvertragende platen te kiezen. De hars waarmee normale MDF platen geperst zijn, kan er voor zorgen dat het vuur juist wordt aangewakkerd. Met de brandvertragende variant voorkom je dit en creëer je een veilige situatie. 

Naast de brandvertragende eigenschappen hebben de roze gekleurde brandwerende platen nog een voordeel. Ze hebben namelijk een hogere volumieke massa waardoor de platen sterker zijn dan normale MDF platen. Hierdoor zijn ze extra geschikt om een scheidingswand van te maken. 

Koop je bouwplaten bij een gerenommeerde leverancier

Nu weet je waar je rekening mee moet houden wanneer je aan de slag gaat met MDF platen. Jouw project valt en staat met het kiezen van de juiste plaat en door platen van goede kwaliteit te kiezen. Wil je meteen MDF platen bestellen van goede kwaliteit en met goede service? Bouwonline.com biedt een brede variatie aan MDF bouwplaten en voorzien je van professionele service en levering. Zo maak je zeker een succes van jouw project!