Droom je ook van een groen gazon? Vaak blijft dit bij een droom en is een strakke grasmat lastig te realiseren. Met kunstgras voor in de tuin heb je wel de voordelen van gras, maar niet de nadelen. Je hoeft het niet te besproeien en je hoeft het ook niet te maaien. Bovendien is het een ideale oplossing voor hooikoortspatiënten. Kunstgras aanleggen is met onze tips een echte doe-het-zelf klus.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bepaal hoeveel kunstgras voor in de tuin je nodig hebt. Zorg ervoor dat je ruim bestelt, zodat je niet tekort komt. Daarnaast heb je een onderdoek nodig en zand. Houd rekening met voldoende zand voor vijf tot tien centimeter onder je hele kunstgras. Verder heb je kunstgrashaken nodig. Met deze speciale haken zet je het kunstgras vast. Voordat je met het kunstgras aan de slag gaat, moet je de bodem voorbereiden. Verwijder onkruid en andere rommel en graaf de bodem ongeveer tien tot vijftien centimeter af. Vul dit met zand en maak de grond zo egaal mogelijk. Doe dit eventueel met een trilplaat en vervolgens met een houten balk. Bedek de bodem met het onderdoek. Zo voorkom je dat er onkruid gaat groeien en verdeel je de druk over het kunstgras.

Aanleggen van het kunstgras

Na de voorbereidingen, breng je het kunstgras aan. Zorg er bij het uitrollen voor dat er geen plooien ontstaan en dat de grassprietjes allemaal dezelfde kant opstaan. Het is het mooist om de grassprietjes richting het huis te laten wijzen. Snijd het gras daar waar nodig voorzichtig bij met een stanleymes. Heb je meerdere rollen nodig die op elkaar aan moeten sluiten? Snijd van beide kanten ongeveer twee tot drie centimeter af en plak ze aan de onderkant aan elkaar vast op de naad met zelfklevende lijmband. Sla de kunstgrashaken elke halve meter langs de zijkant van je grasmat. Als je instrooizand gebruikt, heb je minder haken nodig. Strooi het zand over je kunstgras en veeg het zand daarna goed in met een bezem. Als er na verloop van tijd niet meer voldoende zand op je gras ligt, strooi je opnieuw zand. Met een bezem borstel je ook eenvoudig de grassprieten weer omhoog. Op deze manier geniet je optimaal van je zelf aangelegde grastapijt.