In Nederland hebben wij jaarlijks te maken met vier seizoenen. Hierdoor ervaren wij zowel de kou als de warmte. Doordat het plaatsen van zonnepanelen inmiddels een heuse trend is geworden, kun jij jou afvragen of de panelen de investering waard is. In Nederland schijnt de zon immers niet het gehele jaar volop.

In dit artikel verdiepen wij ons in de opbrengst van zonnepanelen, zowel in de zomer als in de winter. Klopt het inderdaad dat de winter een sombere tijd is voor de zonnepanelen? Je zult lezen over het verschil in opbrengst, feiten en fabels. Lees snel verder.

Het verschil in opbrengst

Het klopt absoluut dat de zonnepanelen voordeliger zijn in de zomer, aangezien ruim 70% van al de opgewekte stroom wordt opgewekt in de periode april tot en met september. Het blijkt zelfs dat de zonnepanelen in de maanden januari en februari nauwelijks stroom opwekken. In deze twee maanden wordt er uiterlijk 3% van de totale jaaropbrengst opgewekt. Een zomermaand, zoals juni, is meestal verantwoordelijk voor een opbrengst van ruim 12%. 

Maar…

Wellicht lijkt het nu alsnog de winter zeer negatief is voor eigenaren van zonnepanelen. Toch is dit niet helemaal correct. In de wintermaanden wordt er totaal alsnog 30% van totale jaaropbrengst opgewekt. Huh, in de winter schijnt de zon toch nauwelijks? Klopt. De opbrengst van de zonnepanelen is namelijk afhankelijk van het licht van de zon en niet van de warmte. Hoewel de zon minder schijnt in de winter, zal het zonlicht alsnog aanwezig zijn. Om deze reden is het dus ook mogelijk om een redelijke opbrengst in de winter te realiseren. 

Nog geen zonnepanelen? Twijfel niet langer!

Is jouw woning nog niet voorzien van duurzame zonnepanelen? Twijfel niet langer. Aan de hand van de zonnepanelen ben jij niet enkel duurzaam bezig, maar zul jij ook een hoop energiekosten besparen. Jij bent immers jouw eigen energieleverancier en bent niet langer afhankelijk van de schommelende energieprijzen van de energieleveranciers. Hoeveel jouw zonnepanelen zullen opwekken, is zeer afhankelijk van de locatie, ligging en richting van de zonnepanelen. Hierdoor is het raadzaam om een expert langs te laten komen om jou verder te informeren op basis van jouw situatie. Laat zonnepanelen installatie is gemakkelijk en snel te plaatsen door een officiële installateur zonnepanelen. Hierdoor  geniet je direct van alle voordelen.