rEen slotenmaker levert enkele belangrijke diensten. Zo installeert hij of zij nieuwe sloten, maar zorgt ook voor de reparatie van sloten en voor het onderhoud van tal van beveiligingssystemen. Het gereedschap van een slotenmaker is daarbij van het grootste belang. Fout gereedschap kan zorgen voor onherstelbare beschadigingen die de kosten de hoogte injagen. Met het juiste gereedschap is elke klus echter een fluitje van een cent. Maar wat zijn nu de typische tools voor een slotenmaker? 

Slotenmaker gereedschap: een pen

Met een pen bedoelen we natuurlijk niet het type dat schrijft, maar wel de dunne metalen pen van de slotenmaker. Dit stukje slotenmaker gereedschap plaatst de slotenmaker in het sluitmechanisme om een slot zonder sleutel open te krijgen. De pen kraakt eigenlijk het slot. Belangrijk hierbij is dat de pen van een goede kwaliteit is en niet breekt of buigt. 

Moersleutels

Moersleutels zijn absoluut onmisbaar bij het openen van sloten. Bij sommige sloten zijn de pennen immers dusdanig klein en nauwkeurig geplaatste dat een moersleutel nodig is om de pin vast te houden en te bewegen. De verschillende moersleutels in het arsenaal van de slotenmaker doen dan ook dienst als een soort spanningstool. 

Lock pick set

Een groot deel van de job van een slotenmaker bestaat erin sloten open te krijgen. Gereedschap voor een slotenmaker is dan ook niet compleet zonder een lock pick set. Dit is het gereedschap dat gebruikt wordt als je bent buitengesloten en om hulp vraagt. Een lock pick set bestaat uit verschillende picks met een haakje die mits het juiste gebruik elk slot open krijgen. 

Metalen buis

De metalen buis is een type gereedschap dat de slotenmaker gebruikt om de kern van het slot te verwijderen. Zonder deze metalen buis is het mogelijk om pinnen en veren in het slot te verliezen wat de hele operatie een pak moeilijker maakt dan hij hoeft te zijn. Het spreekt voor zich dat een goede slotenmaker verschillende setjes metalen buizen mee heeft naar eender welke klus. De metalen buizen komen in verschillende maten om verschillende maten sloten mee te kunnen bewerken. 

Varia

Naast deze basics beschikt een goede slotenmaker nog over tal van andere tools die in bepaalde situaties van pas kunnen komen. Zo mogen natuurlijk ook geen schroevendraaiers ontbreken. Zo is een boormachine soms nodig om een slot uit te boren en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het gereedschap van een slotenmaker is een goede graadmeter voor zijn kwaliteit!