Als je zolder nog niet af is of slechts half afgewerkt, lijkt het misschien zonde van de ruimte. Met een beetje planning en creativiteit kan zelfs een onafgemaakte zolder een groot potentieel hebben. Of je nu op zoek bent naar langdurige opslag van vakantie decoraties of korte termijnopslag van seizoenskleding, of een ruimte nodig hebt om een extra kamer van te maken, er zijn allerlei oplossingen om meer ruimte te creëren. Van het plaatsen van een dakkapel tot handige opbergsystemen, hierdoor vind je een scala aan tips om een ruimere zolder te krijgen.

Maak de toegang tot zolder gemakkelijker

Voordat je gaat nadenken over ideeën voor meer ruimte op zolder, moet je ervoor zorgen dat je gemakkelijk toegang heeft tot de zolder om items op te halen of te verwijderen. Dit kan door een goede trap of ladder, die bijvoorbeeld verbinding maakt met een toegangsluik en uitklapt wanneer het luik naar beneden wordt getrokken. Misschien heb je wel helemaal geen goede toegang tot je zolder. In dat geval moet je nadenken over een dakopbouw.

Houd ongedierte buiten de deur

Zolders zijn vaak donker en stil en kunnen dienen als een veilige plek voor ratten, muizen, vogels, insecten en diverse andere beestjes. Als je je zolder wilt gebruiken voor het opbergen van je spullen, wil je dit ongedierte buiten de deur houden om te voorkomen dat ze schade toebrengen aan je spullen. Om dit te doen, plak je eventuele gaten aan de buitenkant van het huis dicht, installeer je een schoorsteenkap, knip je eventuele takken die over het dak hangen weg en zorg je ervoor dat er geen voedsel op zolder wordt bewaard. Als je al dieren of insecten op zolder hebt, overweeg dan om muizenvallen te plaatsen, of natuurlijke insectenspray te gebruiken.

Doorzichtige opbergbakken

Als je nadenkt over oplossingen voor zolder opslag en het georganiseerd houden van je spullen, kies dan voor doorzichtige opbergbakken. Met doorzichtige bakken, kun je zien wat erin zit en kun je gemakkelijk het artikel of de artikelen vinden waarnaar je op zoek bent. Bakken met veilige deksels voorkomen ook dat je spullen stoffig of vies worden op zolder.

Voeg isolatie toe

Voordat je je zolder gebruikt om de spullen op te slaan, wil je misschien isolatie aan de ruimte toevoegen. Ongeïsoleerde zolders kunnen in de zomer erg heet worden of in de winter ijskoud. Deze extreme temperaturen kunnen meer delicate items beschadigen. Ga je op zolder een extra kamer maken, dan is zolderisolatie helemaal belangrijk!

Vacumeer seizoenskleding

Veel mensen gebruiken hun zolder om kledingstukken van een bepaald seizoen op te slaan totdat ze het volgende jaar weer nodig zijn. Kleding is echter erg volume rijk en kan veel kostbare opslagruimte in beslag nemen. Als je op zoek bent naar ideeën voor opslag of als je gewoon minder ruimte wilt voor je kleding, probeer dan vacuüm opbergzakken. Vacuümzakken zorgen ervoor dat je lucht uit de zakken met kledingstukken kunt verwijderen. Dit comprimeert de kleding en maakt ze veel compacter voor opslag!

Houd vakantie artikelen bij elkaar

Zolders zijn een logische opslagruimte voor artikelen, zoals decoraties, die je maar één keer per jaar hoeft uit te trekken. Plaats bij het organiseren van de zolder al die spullen bij elkaar. Dit maakt het gemakkelijker om alles te vinden en te pakken wanneer het zover is. Je hoeft niet te worstelen worstelen om die ene ontbrekende speciale decoratie te vinden als alles bij elkaar wordt opgeborgen!