Een keuken kopen doe je niet elk jaar, sterker nog, dat doe je niet elke 10 jaar. Het kan echter wel zo zijn dat jij uitgekeken raakt op je keuken. Nu hoef je echt niet per se een hele nieuwe keuken te kopen om dit op te lossen. Er zijn veel zaken die je kunt doen om je keuken een nieuwe uitstraling te geven zonder daarvoor diep in de buidel te moeten tasten of heel je keuken eruit te slopen. Zo kun je de keuken achterwand glas maken in plaats van de oubollige tegeltjes die er nu tegenaan zitten. Of wat dacht je van een likje verf? Lees verder voor meer tips om je keuken de make over te geven die deze nodig heeft.

Welke mogelijkheden heb je?

Bij het opknappen van een keuken, moet je goed nadenken over de mogelijkheden. Het moet allemaal passen binnen het budget dat je hebt, maar daarvoor wil je natuurlijk ook resultaat zien. Als je je keukenkastjes een nieuwe kleur geeft, kan je keuken er al totaal anders uitzien en het grote voordeel is dat het niet veel geld hoeft te kosten. Daarnaast is het geen zware klus. Je kunt op je gemak de kastjes los schroeven en die dan buiten schuren en in de gewenste kleur verven.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken

Naast het schilderen van de deurtjes, kun je er natuurlijk ook nieuwe grepen op zetten. Bij het uitzoeken hiervan heb je tegenwoordig enorm veel keuze. Denk daarbij aan een veelheid aan materialen en stijlen. Let wel altijd op de kwaliteit omdat het een product is dat veel gebruikt wordt en daardoor gebruiksonderhevig is. Als je grepen koopt met bijvoorbeeld een lange garantie periode, dan weet je dat die waarschijnlijk van hoge kwaliteit zijn.

De achterwand heeft grote invloed op de uitstraling van je keuken

Iets dat je veel ziet in keukens tegenwoordig, is een achterwand van glas. Met het veranderen van de achterwand, kun je je keuken een totaal nieuwe uitstraling geven. De achterwand is de muur achter je aanrechtblok, die dus onderhevig is aan vocht en warmte. Daarnaast wordt deze achterwand vaak vies door het gebruik op het fornuis en komen er vetvlekken op. Als je deze wand onder neemt zul je zien dat je daarmee  een totaal nieuwe uitstraling aan je keuken kunt geven. Tevens zorgt glas voor een frisse, moderne uitstraling.

Schilderen

In plaats van glas voor die achterwand te plaatsen, kun je deze muur ook schilderen. Vooral donkere kleuren, zoals donkergroen en zwart, zijn op het moment erg populair. Tip: als je deze muur dus gaat schilderen, zorg dan dat je een verf neemt die goed te reinigen is en vuil afstoot. Nog beter is het om een coating te gebruiken. Krijtverf en kalkverf zijn twee soorten muurverf die niet op waterbasis zijn gemaakt en dus ook geschikt zijn voor het schilderen van de achterwand. Beide zijn natuurproducten, milieuvriendelijk en hebben ook nog eens een bijzonder mooie, authentieke uitstraling.

Heb je er de ruimte voor, denk dan ook eens na over het plaatsen van een keukeneiland. Dit geeft je keuken namelijk een totaal andere uitstraling, zonder dat je iets aan de originele keuken hoeft te doen, je plaatst er ‘slechts’ iets bij. Een keukeneiland zorgt er ook voor dat de manier waarop de keuken gebruikt wordt anders zal zijn. Kleine veranderingen, zoals nieuwe greeplijsten of een likje verf, kunnen echter ook een verschil maken en hoeven daarentegen niet veel te kosten.