Als je plannen hebt om de deuren en kozijnen in je woning te vervangen, heb je zeer veel keuzemogelijkheden. Hierbij hebben we het niet eens over de uitstraling van de deuren en kozijnen maar meer over de materialen die je kunt gebruiken. Je kunt onder andere kiezen voor toegangsvoorzieningen van materialen als hout, aluminium of kunststof. In dit artikel leggen we de focus op de laatstgenoemde optie. We doen dit door de 5 belangrijkste voordelen van kunststof deuren en kozijnen onder je aandacht te brengen.

Waarom kiezen voor een kunststof deur of kozijn?

  1. De misschien wel belangrijkste reden om te kiezen voor een kunststof deur of kozijn heeft betrekking op de hoge isolatiewaarde van het materiaal. In dit opzicht scoort een kunststof deur zelfs hoger dan een deur van aluminium. Je bespaart dus een flink bedrag aan energiekosten. Dit is met het oog op de huidige energieprijzen een zeer welkome besparing. Als je de kozijnen voorziet van HR++ glas zet je hierin een overtreffende trap. In dit geval verdien je de investering voor kunststof ramen en deuren stap voor stap dus weer terug!
  1. Je maakt een milieuvriendelijke keuze. Dit is een punt wat zeker enige uitleg vraagt. De kans is immers groot dat je in de veronderstelling bent dat je juist met een houten deur of kozijn de meest milieuvriendelijke keuze maakt. In dit opzicht komen echter meerdere factoren kijken. Allereerst wordt een kunststof deur of kozijn vaak gemaakt van hoogwaardige gerecyclede materialen. Deze hoge kwaliteit zorgt ervoor dat je keuze voor een kunststof raam of deur gezien kan worden als een lange termijn investering. De bovengenoemde isolerende eigenschappen van kunststof zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken. Daarnaast heeft kunststof vrijwel geen onderhoudsbehoefte wat ook milieutechnische voordelen biedt.
  1. Kunststof heeft vrijwel geen onderhoudsbehoefte. We hebben het hierboven al even aangestipt. Een kozijn of een kunststof achterdeur hoeft vrijwel niet onderhouden te worden. Het schoonhouden van het materiaal is eigenlijk de enige onderhoudsklus die op je te wachten staat. Dit is een groot voordeel in vergelijking met bijvoorbeeld hout. Dit materiaal moet je wel onderhouden en voor een gemiddelde schilderklus worden materialen gebruikt die niet erg milieuvriendelijk zijn.
  1. Kunststof is een materiaal dat zeer vochtbestendig is. Het materiaal kan zeer goed tegen regen en optrekkend vocht. Dit is een groot voordeel als je dit materiaal vergelijkt met bijvoorbeeld hout, waar het vocht wel in kan trekken waardoor het materiaal gaat rotten. Als we het toch over weersinvloeden hebben, is het goed om te weten dat kunststof UV bestendig is en niet zal verkleuren onder invloed van de zon.
  1. Kunststof is verkrijgbaar in een veelzijdigheid aan uitvoeringen. Als je op zoek bent naar een geschikte voordeur komt een materiaal als kunststof zeker in aanmerking. Een kunststof voordeur is bij de betere aanbieders verkrijgbaar in diverse kleurstellingen. Ook een voordeur in houtlook behoort tot de mogelijkheden. Hierdoor kun je de praktische voordelen van kunststof combineren met een eventuele gewenste hout uitstraling. Op deze manier vorm je de perfecte combinatie!