Zelf houten vlonder terras bouwen is een van de beste maatregelen die je kan nemen om het comfort en de uitstraling van de tuin een niveau hoger te tillen. Vaak vragen mensen zich echter af of het de moeite waard is zelf aan zo’n werk te beginnen? Is het mogelijk, en zo ja, wat komt er allemaal bij kijken?

De bouw van een houten vlonder terras is geen eenvoudige opdracht, maar het is zeker de moeite waard als je geld wil besparen en graag zelf de handen uit de mouwen steekt. Het volgende overzicht geeft enkele belangrijke tips die je zullen helpen om de bouw van je eigen vlonder terras tot een goed einde te brengen!

De beste tips voor zelf een houten vlonder terras bouwen

Als je zelf je eigen terras wil bouwen, dan houd je best met de volgende zaken rekening:

1. Ga op zoek naar kwalitatief hout

De beste manier om meteen goed van start te gaan is door te kiezen voor kwalitatief en duurzaam hout. Onderzoek dus welke aanbieders er zoal zijn, zodat je een vergelijking en een weloverwogen keuze kan maken. Als het hout dat je gebruikt van goede kwaliteit is, dan is het risico op verloren geld en een ondermaats resultaat ook veel kleiner.

2. Voorbereiding is troef

Ook is het belangrijk om op voorhand precies te weten welke materialen je nodig hebt, hoe je te werk moet gaan, enzovoort. Bepaal dus op voorhand bijvoorbeeld de oppervlakte van het terras, zodat je de juiste hoeveelheid hout kan bestellen. Ook kijk je best welke gereedschappen je nodig hebt, zoals grondboren, uitzetdraad, enzovoort. Zo ben je op alles voorbereid en kan je onverwachte problemen beter oplossen.

3. Vraag professioneel advies

Zelf een vlonder terras bouwen wil natuurlijk niet zeggen dat je alles helemaal alleen moet doen. Je kan altijd advies en informatie vragen bij een specialist, die je graag zal helpen om problemen op te lossen. Ook kan je op voorhand advies inwinnen over welke hout het best geschikt is voor houw situatie, hoe je ermee moet omspringen, enzovoort. Op die manier wordt zelf een vlonder terras bouwen veel aangenamer én veiliger!

4. Besteed aandacht aan de afwerking

Vaak wordt gedacht dat zelf een houten vlonder terras bouwen niet meer is dan gewoon planken naast elkaar leggen. Er komt echter heel wat meer bij kijken, zoals het afwerken van de vloer. Enkel op die manier kan je de vloer precies de look geven die je wil, en dat zal de uitstraling van je terras alleen maar ten goede komen!

5. Overweeg verschillende opties

Vervolgens is het van belang een duidelijk beeld te hebben op de verschillende opties bij zelf een houten vlonder terras bouwen. En dan gaat het niet enkel om de kleur van het hout dat je gebruikt, maar ook de vorm van de vloer en de houtsoort. Douglas hout, composiet, of hardhout, het zijn maar enkele van de vele opties die je hebt. Ook kan je kiezen tussen ofwel lange planken, ofwel vlonder tegels.

Zelf houten vlonder terras bouwen, een hele opdracht

Er komt meer bij de bouw van een vlonder terras kijken dan de meeste mensen denken. Bovenstaande tips kunnen je echter helpen om méér uit je terras te halen, en de look en feel van je woning een niveau hoger te tillen!