Na lang zoeken heb je eindelijk een huis gekocht waar je heel blij mee bent. Dus je wil je eigendommen beschermen, toch? Hiervoor zijn er een aantal (opstal)verzekeringen die verplicht en/of aanbevolen zijn, zoals een begrafenis verzekering. Hieronder hebben wij alle belangrijke verzekeringen op een rijtje gezet.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering beschermt de woning tegen schade die kan ontstaan ​​door bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Dit geldt voor reguliere woningen zoals eengezinswoningen, vrijstaande woningen etc. Bij aankoop van een appartement is de opstalverzekering in de meeste gevallen opgenomen in de VVE (Vereniging van Eigenaren). Informeer hier altijd naar bij de (oude) eigenaar en/of makelaar.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht, maar wordt in de meeste gevallen wel aanbevolen. Bij deze verzekering wordt een vooraf bepaald bedrag uitgekeerd aan de verzekerde of aan zijn/haar gezinsleden. De hoogte van het kapitaal is afhankelijk van de mate van risico dat je moet dekken van de geldverstrekker en wat de hypotheekadviseur heeft aangegeven in zijn/haar advies. Het geld dat daarna vrijkomt, kan worden gebruikt om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen of als buffer bij inkomensverlies.

Begrafenis verzekering

Kosten van een begrafenis kunnen aardig oplopen en zijn vaak hoger dan men van te voren denkt. Omdat lang niet iedereen een begrafenis kan betalen wanneer het zover is, kan een begrafenis verzekering de kosten van de uitvaart dekken. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Vroeger was dit een verplichte verzekering, maar dat is niet meer het geval. Het is in de meeste gevallen echter wel aan te raden om een ​​dergelijke verzekering af te sluiten. De reden hiervoor is om jezelf in te dekken tegen hoge kosten als er bijvoorbeeld een dakpan van de woning op de auto van een buurman terecht komt of als je per ongeluk schade toebrengt aan de buren of een onbekende.

Inboedelverzekering 

Een inboedelverzekering wordt gevraagd om de spullen in jouw woning goed te beschermen tegen schade, diefstal en brand. Die bezittingen zijn vaak meer waard dan je denkt, dus denk er altijd goed over na om deze verzekering op tijd af te sluiten. Een ongeluk gebeurt altijd onverwacht!

Rechtsbijstandverzekering 

Heb je iets gekocht dat snel kapot ging of heb je een geschil? Een rechtsbijstandverzekering helpt je om geschillen samen met een advocaat op te lossen. Zelf een advocaat inhuren is best prijzig, maar als je verzekerd bent kunnen zij je kosteloos helpen.

Bescherming van woonlasten bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid

We hebben er allemaal wel eens aan gedacht wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Bij het nadenken over dergelijke situaties blijven veel vragen onbeantwoord. Een verzekering die jouw woonlasten dekt, zorgt voor meer gemoedsrust. Ook voorkom je hiermee dat je onverwachts jouw woning moet verkopen.