De huizenmarkt in Nederland staat al lange tijd onder grote druk. In sommige gemeenten, zoals in Nijmegen, is het bijna onmogelijk om een huis te kopen. Ook in andere gemeentes is er een tekort en het lijkt er niet op dat dit tekort binnen afzienbare tijd wordt opgelost. Dit is een belangrijke reden dat mensen niet op zoek gaan naar een nieuw huis als ze ruimte te kort komen, maar in plaats daarvan gaan verbouwen. Een andere reden is dat we met zijn allen het afgelopen jaar dankzij de Corona epidemie veel thuis hebben gezeten. Velen van ons werkten vanuit huis en aangezien restaurants, cafés, theaters, bioscopen, etc, lange tijd dicht waren, konden we ook niet veel meer dan thuis zitten. Tijdens dat vele thuiszitten komen mensen op ideeën hoe ze hun huis nog praktischer kunnen maken, vaak met een verbouwing als gevolg. Voor elke verbouwing heb je bepaalde basis spullen nodig, omdat die altijd een keer gebruikt zullen moeten worden. Om te bepalen welke dat zijn, komen wij om de hoek kijken en sommen we die basis items voor je op.

Werkschoenen en werkkleding

Het allerbelangrijkste als je gaat verbouwen is natuurlijk dat je dit veilig doet. Op een plek waar verbouwd wordt, kun je je zelf flink bezeren door rondslingerende schroeven, planken met spijkers daarin, enzo. Het eerste wat je dan ook moet aanschaffen als je gaat verbouwen is een paar goede werkschoenen. Belangrijk hierbij is dat deze een rubber zool met goede grip hebben, stevig om de enkels zitten en staal in de neuzen, mocht er iets opvallen. De tijd dat alle werkschoenen zwart waren is al lang voorbij en heren werkschoenen van Engelbert Strauss vind je tegenwoordig in allerlei verschillende stijlen en constructies. Zorg ook voor een veilige outfit. Denk daarbij aan een werkpak of overall, goede werkhandschoenen, veilige werkschoenen, een helm, een beschermende bril, een gehoorbeschermer en eventueel een gereedschapsgordel.

Zorg ook voor bescherming voor je meubilair

Ga je binnen in je woning verbouwen en komt er bij die klus een hoop stof vrij door de werkzaamheden die je gaat doen? Dan kun je natuurlijk heel de ruimte leeghalen en je meubels ergens opslaan, maar het is om te zorgen voor goed afdekplastic, zodat alles op zijn plaats kan blijven staan en toch beschermd is. Dit scheelt je een hoop tijd! Een paar grote oude doeken zijn ook een prima optie. Dit werkt natuurlijk ook goed voor het beschermen van de vloer.

Veilig werken op hoogte

Zoals al aangegeven is veilig werken het allerbelangrijkste bij elke klus die je doet. Vooral bij het op hoogte werken heb je te maken met verschillende risico’s. Voor die klusjes op hoogte kun je vaak best een ladder of trap gebruiken. Gaat het echter om een grote klus, waarbij je veel op hoogte moet werken, denk dan eens na om een steiger aan te schaffen of te huren. Zo zijn er compacte kamersteigers op de markt waarbij je stevig staat, maar die niet veel ruimte in beslag neemt. Ook kun je dan kijken naar een semi professionele rolsteiger of een grote gevelsteiger.

Basisgereedschap

Zonder gereedschap kun je geen klus klaren. Bedenk wat je precies nodig hebt en of je dit al in huis hebt. om je op weg te helpen, hebben we hieronder enkele handige lijstjes gemaakt.

-Basisgereedschap: Hamer, schroevendraaier, tangen, zagen, steeksleutel set, mes.

-Meetgereedschap: Waterpas, rolmeter, lasermeter.

-Elektrisch gereedschap: Boormachine met verschillende boren, elektrische schroevendraaier, schuurmachine, zaagmachine, multitool.