Wist je dat de voet voor het ontbinden van een voorlopig koopcontract 10% van de koopsom bedraagt? Een voorlopig koopcontract klinkt is dus niet zo “voorlopig” als dat het klinkt. Om een boete van 10% van de koopsom te voorkomen, kun je als koper ontbindende voorwaarden opnemen in je voorlopig koopcontract. Dit maakt het mogelijk om de koop gratis te ontbinden als één van beide partijen niet kan voldoen aan deze ontbindende voorwaarde.

Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden die verstandig zijn om op te nemen in het voorlopig koopcontract. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden bij een aankoop van een woning hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

Onder voorbehoud van financiering

Dit is een van de meest opgenomen ontbindende voorwaarden in voorlopige koopcontracten. Deze voorwaarde betekent dat de koop niet doorgaat als de kopende partij voor de afgesproken datum de financiering niet rond krijgt. Je denkt misschien dat je genoeg hebt aan drie dagen bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract om de financiering rond te krijgen. Echter duurt het afsluiten van een hypotheek gemiddeld vijf weken. Het is verstandig om de onder voorbehoud van financiering termijn op zes weken aan te houden. Blijkt dat je de financiering toch niet rond krijgt? Dan kan je kosteloos afzien van de koop.

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

De huidige staat van een woning inschatten is ontzettend lastig. De kans is groot dat je zelf niet beschikt over de nodige bouwkundige kennis om tijdens de bezichtiging een inschatting te maken van de onderhoudsstaat. Wil je zekerheid over de bouwtechnische staat van het huis dat je gaat kopen? Dan is het verstandig om een bod uit te brengen onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Tijdens deze bouwkundige keuring wordt de woning geïnspecteerd op de technische- en onderhoudsstaat. Daarna ontvang je een bouwkundig rapport dat inzicht geeft in de huidige staat van de woning.

Bij een koopcontract onder voorbehoud van een bouwkundige keuring wordt koop ontbonden als achterstallig onderhoud of verborgen gebreken geconstateerd worden. In deze ontbindende voorwaarde wordt vaak een bedrag opgenomen. Bijvoorbeeld dat als de herstelkosten de €5000 overschrijden, de koop wordt ontbonden.

Onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Het laten opnemen van onder voorbehoud van verkoop eigen woning in het koopcontract houdt in dat de koop alleen doorgaat als je je eigen huis verkoopt binnen de bepaalde termijn. Zo vermijd je als koper het risico op dubbele woonlasten. Deze ontbindende voorwaarde wordt ook wel “NVM No-Risk clausule” genoemd. Lukt het niet om je huis binnen de bepaalde periode te verkopen? Dan wordt de koop ontbonden.

Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie

Het is mogelijk om onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op te laten nemen in het voorlopig koopcontract. Met NHG heb je meer zekerheid omdat je verzekerd bent tegen een grote restschuld of een laag rentetarief. Lukt het niet om Nationale Hypotheek Garantie te krijgen? Dan kan je met deze ontbindende voorwaarde de koop ontbonden worden.