De lente is pas echt begonnen als je een barbecue feestje voor je beste vrienden kunt organiseren! Daar komt echter best wat bij kijken. Natuurlijk kun je wat hamburgers en worst kopen, wat vrienden uitnodigen en het een BBQ-feestje noemen… maar je kunt ook een paar stappen verder gaan met de planning en een goed doordacht menu samenstellen en indruk maken op je vrienden met je geweldige kookkunsten. Natuurlijk komt er meer bij kijken en is er na de bbq ook genoeg te doen, zoals de bbq en pannen schoonmaken. Toch is de planning en de bbq zelf waar het om gaat. Hier is alles wat je moet weten over het plannen van een goed barbecuefeest.

Plan je bbq

Het eerste dat een goed barbecuefeest nodig heeft, is een lijst met genodigden. Een bbq feest is namelijk net wat meer dan een bbq met een vriend. Aangezien een bbq feest best veel geld kost, is het verstandig om goed na te denken over wie je wil uitnodigen. Tegenwoordig is de gemakkelijkste manier om een ​​evenement te organiseren via Facebook. Je kunt daar makkelijk een privé-evenement aanmaken en op die manier je gasten uitnodigen.

Het fijne van Facebook hiervoor gebruiken is dat je ook een paar data kunt kiezen en mensen laat aangeven wanneer zij kunnen. Op die manier beperk je het risico dat mensen er niet bij kunnen zijn. Nu de datum en de tijd vastliggen, kun je doorgaan naar de volgende stap. Je kunt trouwens de ‚poll functie’ ook gebruiken om andere dingen voor je evenement te bepalen, zoals eet- of drink wensen.

Maak een menu

Het menu is het belangrijkste onderdeel van het plannen van een bbq feest, het eten kan een dergelijk feestje maken of breken. Niets is erger dan naar een feestje te gaan om erachter te komen dat je enige optie een aangebakken hamburger of een trieste hotdog is. Maak van tevoren je menu en deel het met je gasten om een ​​hype rond het feest te creëren! Houd bij het samenstellen van het menu rekening met het volgende: 

  • Hebben de gasten allergieën? 
  • Hoeveel tijd heb je te besteden aan het bereiden van eten en koken? 
  • Wil je een toetje maken? 

Als je bijvoorbeeld weet dat er een paar glutengevoelige gasten komen, kun je ervoor kiezen om een ​​groot deel van het eten glutenvrij te houden. Probeer eventueel nieuwe recepten eerst uit voor het BBQ-feest, Op die manier kun je je gasten vol vertrouwen het eten serveren. Tip: plan een kleiner menu en maak meer van elk gerecht, in plaats van te veel verschillende items te maken. Dit wil niet zeggen dat het een standaard BBQ-feest wordt, je hoeft niet per se die hamburgers, hotdogs of waardeloze aardappelsalade uit de winkel te serveren! Zorg ook dat je het juiste gereedschap hebt voor de bbq, sommige gerechten vereisen niet standaard spullen!

Kosten inschatten en ingrediënten kopen 

Als je eenmaal weet hoeveel mensen er komen en wat je wilt koken, kun je de inkopen gaan doen… dit gaat wat werk vergen. Verdeel de ingrediënten voor al je recepten in twee categorieën: dingen die je al hebt en dingen die je moet kopen. Voor de spullen die je moet kopen, ga je naar de supermarkt of andere winkel. Nu komt het lastige: reken je je gasten entreegeld? Er zijn duidelijke voor- en nadelen om dit te doen. Als je genoeg geld hebt, doe dit dan niet. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid en iedereen zou wel in de gelegenheid moeten zijn om een bbq feest te organiseren!