Houten meubelen dienen beschermd te worden. Dit geldt niet alleen voor het tuinmeubilair dat jaarlijks een nieuwe laag buitenbeits kan gebruiken ter bescherming. Ook binnen dienen houten meubels beschermd te worden, omdat ze ook daar onderhevig zijn aan slijtage door gebruik. Denk hierbij aan spelende kinderen, huisdieren, ongelukjes zoals een glas drank dat omvalt, etc. Om je meubelen te beschermen tegen krassen maar ook vuil is het goed om ze te behandelen. Heb je weleens twijfelend voor het schap met interieur beitsen en lakken gestaan? Er is zoveel keuze maar welke moet je kiezen? Er bestaat best wel veel onduidelijkheid over het verschil tussen beits en lak. Geen nood, wij leggen je het verschil hieronder haarfijn uit.

Twee basissen

Zowel lakken als beitsen bestaan er op alkydbasis als op een basis van acryl. Alkyd is op basis van terpentine en Acryl is op basis van water. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij verf. Het is wel zo dat beits voor binnen vaak op acrylbasis is en beits voor buiten vaak op alkydbasis is.

Wat is beits?

Beits is een transparante laag die in het hout trekt en beschermt je meubel goed tegen krassen en vuil. Beits is verkrijgbaar in blank/transparant en half transparant. Dit betekend dat de nerven van het hout zichtbaar blijven. Met een half transparante beits kun je het meubel eventueel een andere look geven. Zo kun je een licht houten meubel bewerken met een donkere kleur beits, hierdoor wordt het hout dus donker maar de nerven blijven zichtbaar. Beits is daarnaast vochtregulerend, dit houdt in dat het vocht wat in het hout zit, er ook ondanks de behandeling met beits, weer uit kan. Dit zorgt ervoor dat de conditie van het hout behouden blijft. Beits is daarnaast in heel veel kleuren verkrijgbaar.

Vochtige ondergronden

Zoals gezegd is beits zeer goed vochtregulerend en daardoor geschikt voor vochtige ondergronden. Bij beits kan het vocht door de beitslaag naar buiten, zonder dat de verflaag beschadigd. Het wordt vaak gebruikt op schuttingen en tuinmeubelen en zorgt ervoor dat hout beschermd wordt tegen de weersinvloeden. Voordeel van beits is dat er geen grondverf aangebracht hoeft te worden.

Beits trekt in het hout

Transparante beits trekt volledig in het hout, waardoor er geen laag op het hout wordt gevormd. Hierdoor blijft de mooie structuur van het hout zichtbaar. Je kan het karakter van het hout versterken, het hout donkerder maken of juist lichter. Het eindresultaat is afhankelijk van de hoeveelheid lagen die je aanbrengt. 

Lak

Lak is een transparante laag, die je meubelen beschermd tegen vuil en krassen. Deze laag ligt eigenlijk op het hout. Het is dus eigenlijk hetzelfde als verf, alleen is lak een transparante vorm, of eventueel half transparant. Dit betekent dat de nerven van het hout zichtbaar blijven. Met een half transparante lak kun je het meubel een andere look geven, bij bijvoorbeeld een licht houten meubel en met een white wash lak, wordt hij wit maar de nerven blijven zichtbaar. De laklaag sluit het hout af voor bijvoorbeeld vocht en vuil.