Een houten vloer geeft sfeer, heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor warmte in je woning. Maar een houten vloer moet dan wel goed onderhouden worden. Zo gaat de vloer langer mee en blijft het langer mooi. Het onderhoud van een houten vloer hoeft bovendien helemaal niet veel werk te zijn als je het goed bijhoudt. Je kunt de houten vloer zelf behandelen in een paar eenvoudige stappen, afhankelijk van of je een houten vloer met olie, was of lak wil. Wil je zelf onderhoud doen aan een houten vloer? Wij zetten belangrijke tips voor je op een rij.

De vloer schuren

Wanneer je een oude, houten vloer hebt, kan een opknapbeurt op zijn tijd geen kwaad. Het onderhoud van een houten vloer is namelijk erg belangrijk voor de levensduur. Het is dan belangrijk dat je begint met het schuren van de vloer. Met een bandschuurmachine wordt het hout grondig geschuurd maar kun je geen schade aan de vloer veroorzaken. Vervolgens kun je de vloer met een roterende machine polijsten.

Maak de houten vloer goed schoon

Voordat je met de verdere afwerking en het onderhoud kunt beginnen en aan de slag gaat met de houten vloer zelf behandelen, moet je ervoor zorgen dat de vloer goed wordt schoon gezogen zodat er geen vuil meer op het hout ligt. Neem de vloer vervolgens af met een vochtige doek.

Was, olie of lak

Wil je zelf onderhoud doen aan een houten vloer? Hou dan rekening met welk soort hout je te maken hebt en voor welke uitstraling je wil gaan. Een houten vloer behandelen met wax, olie of lak geeft namelijk een verschillend effect.

Zet het hout in de was

Een was geeft je vloer een mat of glanzend uiterlijk. Een matte vloer geeft overigens een natuurlijkere uitstraling. Een voordel van was is dat versleten plekken beter bij te werken zijn. Breng daarvoor eerst een impregneerlaag aan. Wrijf het impregneermiddel met een niet pluizende doek goed in het hout. Gebruik vervolgens een boenmachine, waarbij je begint met de hardste borstel. Herhaal dit vervolgens met de middelste en zachtste borstel.

Heb je kale plekken in het hout? Werk deze dan bij met een onderhoudswas. Om je vloer zo lang mogelijk mooi te houden is het verstandig om het hout eens per jaar in de was te zetten en daarnaast goed te boenen.

Een geoliede houten vloer

Elke vloer is verschillend en heeft daarom een andere aanpak nodig. Bij een geoliede vloer is het belangrijk dat deze om de twee a drie weken grondig gedweild wordt. Hierbij is het van belang dat je zo min mogelijk water gebruikt, en parketzeep toevoegt. Hier zit namelijk kokosolie in, wat zorgt voor een voedend effect. Daarnaast moet je de vloer jaarlijks eenmaal voorzien van een laag onderhoudsolie. Vloer olie zorgt voor een natuurlijke uitstraling en een mat uiterlijk. Let op: wanneer je de olie in het hout hebt gewreven, is het belangrijk dat er 2 dagen niet over de vloer gelopen wordt.

Ook hier is het mogelijk dat als je kale plekken in de vloer hebt, je deze makkelijk kunt bijwerken door middel van onderhoudsolie.

De vloer lakken

Ben je op zoek naar een chiquere uitstraling? Dan kun je je houten vloer lakken met vloerlak. Dit zorgt voor een halfmat of hoogglans effect en accentueert de nerven. Het is even een grote klus, maar je hebt er vervolgens jarenlang geen werk meer aan. Een gelakte vloer vraagt namelijk om weinig onderhoud. Wel is het herstel van beschadigingen of doffe plekken moeilijker.

Breng de vloerlak met een daarvoor bestemde roller, en lak in de richting van de nerven. Breng minstens drie lagen aan, en laat het hout na elke laag minstens 24 uur lang drogen. Tussendoor kun je de vloer licht opschuren.