Of je nu een liefhebber bent van jonge wijnen, of het liever jaren laat rijpen. Iedere wijn moet bewaard worden in een klimaat gecontroleerde omgeving. Wanneer je wijn niet in de juiste omstandigheden opslaat, vindt er snel bederf plaats en blijft er niets meer van een goede wijn over. Het aanschaffen van een wijnkast is een relatief dure investering. In dit artikel geven we je daarom de juiste handvatten voor het vinden van de perfecte wijnkast. Op deze manier ben je verzekerd van een goede aankoop!

Bepaal waar je de kast voor nodig hebt

Voordat je op zoek gaat naar de perfecte wijnkast, moet je bepalen waar je de wijnkast voor gaat gebruiken. Wordt het een opslagplaats in de kelder, in de keuken of is het voor op kantoor? De plek waar je de wijnkast gaat gebruiken bepaalt mede de grootte en het type. Hierbij heb je een keuze tussen inbouw en vrijstaand. Heb je een wijnkast nodig voor een groot wijnvoorraad? Voor grote feesten? Of heb je genoeg aan een kleine wijnkast waar je een kleine privé collectie bewaart? Het zijn belangrijke vragen voor het kiezen voor de juiste wijn kast

De wijnsoorten die je bewaart

Bij het kiezen van een goede wijnkast is het van belang te bepalen welke wijnsoorten je bewaart. Een rode wijn heeft andere temperaturen nodig dan een witte wijn of een rosé. Je kunt hiervoor een speciale wijnkast kopen die zich aanpast aan de verschillende wijnen. Een wijnklimaatkast houdt de wijn op perfecte temperatuur, dit terwijl een normale koelkast te veel fluctueert om de wijn lange tijd goed te houden. Welke wijn je ook wilt serveren, de wijn is altijd perfect op smaak en op temperatuur om in te schenken. 

De ruimte waar je beschikking tot hebt

Afhankelijk van de ruimte kun je een keuze maken voor het type wijnkast. Wie beschikt over een donkere kelder waar de temperatuur altijd rond de 12 graden ligt, heeft geen wijnkast nodig. De ruimte houdt de wijn dan vanzelf al goed. Beschik je over een kleine keuken waar veel apparatuur ligt die verhit wordt? Maak dan de keuze voor een vrijstaande wijnkast die past op het specifieke oppervlak. Wie gezegend is met een grote keuken, kan er zelfs voor kiezen om een grote wijnkast in te laten bouwen. Op deze manier wordt de wijnkast één geheel met de rest van de keuken. De droom van iedere wijnliefhebber!

Ben je op zoek naar de perfecte wijnkast? Houd dan rekening met het doel van de wijnkast, de wijnsoorten die je van plan bent om te bewaren en de ruimte die je tot je beschikking hebt. Op deze manier ben je goed voorbereid op het aanschaffen van een wijnkast waar je je leven lang meedoet. Zowel jonge als rijpe wijnen blijven op deze manier in de beste conditie!