Afzuigkappen zijn ontzettend prettig, wanneer je bijvoorbeeld wil voorkomen dat je vervelende geurtjes in huis hebt. Maar hoe kun je een afzuigkap precies installeren? Waar moet je zoal op letten?

Mag je afzuigkappen plaatsen?

Bekijk in eerste instantie of het wel mogelijk is om een afzuigkap te plaatsen. Dit kan namelijk niet in alle woningen, en soms is het ook niet toegestaan. Bekijk dit dus goed van tevoren, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Bekijk je financiële situatie

Voordat je úberhaupt wat gaat doen, is het belangrijk om een budget samen te stellen. Zo weet je precies wat je budget is. Bekijk vervolgens wat de kosten voor afzuigkappen zijn en zoek uit of het binnen je budget past. Neem eens een kijkje bij Budgetplan voor kwalitatieve afzuigkappen tegen scherpe prijzen.

Maak een gat

Zorg ervoor dat er een gat komt van ongeveer 13 centimeter. Deze kun je met een klopboor plaatsen. Pas wel goed op, want je mag bijvoorbeeld niet door staalbeton heen.

Plaats de afvoerbuis

Nu is het belangrijk dat je de afvoerbuis plaatst. De meeste afzuigkappen komen ook met een gevelkapje. Hiermee komt er geen wind of water in de afvoerbuis. Zorg ervoor dat je alles volgens de instructies goed plaatst.

Afzuigkap plaatsen

Het plaatsen van een afzuigkap, doe je boven het kookplaat. Teken eerst waar de schroefgaten komen, en doe dit met een waterpas, zodat alles mooi recht blijft. Daarna maak je er boorgaten en plaats je de afzuigkap op zijn plek. Kijk nogmaals goed of alles waterpas is zodat je geen scheve afzuigkap krijgt.

Afvoerbuis

Nu moet je de afvoerbuis op maat zagen en aan de afzuigkap bevestigen. Hoe dit precies werkt is per model verschillend, dus lees de handleiding zorgvuldig door, zodat je geen vreemde fouten gaat maken.

RVS-schoorsteendeel

Niet elk model afzuigkap heeft een RVS-Schoortsteendeel en de wijze waarop je deze dient te bevestigen kan ook per model verschillend zijn. Lees ook deze instructies goed door.

Wil je een afzuigkap niet zelf plaatsen?

Misschien ben je bang dat je niet handig genoeg bent om zelf een afzuigkap te plaatsen. Gelukkig zijn er bedrijven die ruime ervaring hebben met het plaatsen van afzuigkappen. je kan het dit soort bedrijven laten doen, zodat je zeker weet dat het goed wordt afgeleverd. om een geschikt bedrijf te vinden is het vooral raadzaam om goed te vergelijken. Welke aanbieders zijn er? Wat kost het en misschien wel het belangrijkste: welke voorwaarden hanteren ze? Maak vervolgens je keuze!