Heb jij wel eens dat je aanhanger slingert of niet lekker achter het trekkende voertuig ligt en snap je niet waardoor dat komt? Dit kan wel eens komen doordat de aanhangwagen niet goed beladen is. Als je namelijk een aanhangwagen niet goed laad rijdt dat niet prettig en dat kan ook nog eens erg gevaarlijk zijn. 

Het is dus erg belangrijk om je aanhanger goed te laden. Maar hoe doe je dat?

Hoeveel gewicht mag mijn aanhangwagen laden?

Iedere aanhanger heeft natuurlijk een ander laadvermogen. Het laadvermogen van een aanhanger vind je op het typeplaatje. Dit mag niet overschreden worden. Overbelaad je een aanhanger wel, dan loop je de kans op schade aan de aanhanger en/of flinke boetes. 

beschik jij niet over een speciaal aanhanger rijbewijs dan mag je met een aanhanger rijden die een maximaal bruto laadvermogen heeft van 750 kg of met een combinatie van maximaal 3500 kg. 

Hoe plaats je de lading?

De plaatsing van de landing is cruciaal voor de wegligging van de aanhangwagen. Doe je dit niet goed dan heb je een grote kans dat de trailer gaat slingeren. Let hier dus goed op, vooral als het gaat om een zware lading. Vervoer jij een zwaar object plaats deze dan in het midden van de laadbak. Ga je meerdere zware objecten vervoeren verdeel deze dan goed over de gehele laadbak. Let er natuurlijk ook op dat je niet over het maximale laadvermogen heen gaat. 

De kogeldruk

Bij het laden van je aanhanger zijn niet alleen het laadvermogen van de trailer en het trekvermogen van de auto belangrijk maar ook moet je goed letten op de maximale kogeldruk. De maximale kogeldruk vind je op het typeplaatje van de aanhangwagen. Let hierbij wel op dat ook de auto een maximale kogeldruk heeft. Ook is het slecht wanneer je te weinig kogeldruk hebt. Het is dus heel belangrijk alles goed te verdelen.

Wetgeving uitstekende lading

Aan de voorkant van een aanhangwagen mag een lading uitsteken. Voor de zijkanten van de aanhangwagen geldt een maximale uitsteek lengte van 10 cm. Een aanhangwagen mag namelijk nooit breder zijn dan 2,55 meter, dit geldt niet voor koelwagens. 

Aan de achterkant van een aanhanger mag de lading wel uitsteken, een lading mag namelijk één meter uitsteken. Wanneer een uitstekende lading meer dan één meter uitsteekt moet deze voorzien zijn van een markeringsbord. Dit geldt voor ondeelbare lading. 

Deelbare lading mag namelijk maar liefst vijf meter uitsteken aan de achterzijde van de aanhangwagen gemeten van de achterste as. 

Boete uitstekende lading

Wanneer je onverantwoord rijdt met een uitstekende lading, dan kan dat erg gevaarlijk zijn. Zeker als deze ook nog eens los ligt en er dingen over de weg heen zouden kunnen vliegen. Dat kan ernstige ongelukken opleveren. Om deze reden staat er dus ook een forse boete van €370 euro op het rijden met een uitstekende lading. 

Zoals je nu kan inschatten is het belangrijk om te weten hoe aanhangwagen laden in zijn werk gaat.. Doe dit dus ook zorgvuldig en niet gehaast. Ten eerste kan het erg slecht zijn als je de maximale kogeldruk overschrijdt. Maar het kan ook onveilige situaties opleveren als je niet weet hoe je een aanhangwagen moet laden.